Vijesti

Obilježena 11. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 24. godišnjica Hrvatskog vijeća odbrane


U organizaciji 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini obilježena je 11. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 24. godišnjica formiranja Hrvatskog vijeća odbrane.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa zamjenikom Borisom Jerinićem, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč i generali OS BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH, vojno-diplomatski kor akreditovan u BiH, predstavnici civilnih vlasti i udruženja proisteklih iz Domovinskog rata, brojni bivši pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, te drugi gosti i zvanice.

O ulozi Hrvatskog vijeća odbrane, njegovom putu, jedinicama ponosa i slave govorili su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant 1. pješadijskog (gardijskog) puka brigadir Slaven Galić.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da sve godišnjice tako i godišnjice HVO-a i godišnjice Puka su vrijeme i mjesto gdje se s posebnim pijatetom treba prisjetiti onih koji su dali svoje živote. Znači kad se čovjek žrtvuje za svoju Domovinu i svoje ideale da mu se treba odati značajna čast.

Brigadir Slaven Galić istakao je „danas smo tu da bi odali počast svim braniocima, ratnim komandantima jedinica, ali, prije svega, tu smo da odamo počast poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a.“ Također, obraćajući se pripadnicima 1. pješadijskog (gardijskog) puka, kazao je: „Obilježavanjem godišnjica pokazujemo svoju vjernost, svoju postojanost i svoju ustrajnost prema ljudima koji su dali svoje živote. Danas nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema tim ljudima. Stoga svima onima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane veliko hvala za sve što su učinili“.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, visoke vojne delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH položila su vijence i zapalila svijeće u Sarajevu, Orašju, Vitezu, Tomislav gradu, Livnu i Mostaru, a svetu misu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup dr. Tomo Vukšić u Pastoralnom centru u Čapljini.

U sklopu obilježavanja godišnjice u hotelu Mogorjelo u Čapljini održan je prigodan kulturno-umjetnički program te predavanje Željka Raguža, direktora Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH. Organizatori ovog programa bili su udruženja branilaca HVO-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i opština Čapljina.

19 FOTO GALERIJA