Vijesti

Obilježena 28. godišnjica formiranja 4. gardijske brigade HVO-a


U organizaciji 1. pješadijskog (gardijskog) puka i 3. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u četvrtak 6. oktobra 2022. u Kasarni OS BiH „Sinovi Posavine“ prigodnim programom je obilježena 28. godišnjica formiranja 4. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća odbrane.

Tim povodom članovi porodica poginulih, bivši pripadnici brigade, ratni komandanti, članovi udruženja proisteklih iz Građanskog rata, predstavnici županijskih i lokalnih nivoa vlasti i drugi gosti okupili su se u kapelici kasarne gdje je služena sveta misa za poginule branitelje, a u spomen na poginule pripadnike brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja u kasarni.

Vijence su položile brojne delegacije, na čelu sa delegacijom MO i OS BiH koje je predvodio zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Ivica Jerkić. Svetu misu predvodio je nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić

Svečanost obilježavanja godišnjice završena je svečanom akademijom. O ulozi 4. gardijske brigade, njenom putu, govorili su vršilac dužnosti komandanta 3. pješadijskog bataljona OS BiH major Iljo Oršolić i ratni komandant brigade brigadni general Mato Bilonjić.

12 FOTO GALERIJA