Vijesti

Obilježavanje 16. godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 29. godišnjica od formiranja Armije RBiH

Odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i umrlim pripadnicima Armije RBiH obilježena je 16. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, kao i 29. godišnjica formiranja Armije RBiH. Odavanje je upriličeno uz prisustvo vojnih dužnosnika, predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona, općina i predstavnika boračkih organizacija, shodno COVID mjerama.

Počast poginulim borcima i šehidima Armije RBiH na Šehidskom mezarju Kovači odali su, između ostalih, i članovi Predsjedništva BiH gospodin Željko Komšić i gospodin Šefik Džaferović. Među brojnim delegacijama bili su potpredsjednica Federacije BiH gospođa Melika Mahmutbegović i potpredsjednik Fedracije BiH gospodin Milan Dunović, gospodin Elvir Međuseljac u ime Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida OOR sa delegacijom boračkih saveza i organizacija Federacije BiH, ministar za boračka pitanja KS gospodin Omer Osmanović, gradonačelnica Sarajeva gospođa Benjamina Karić, general Rizvo Pleh sa saradnicima u ime Udruženja generala BiH i mnogi drugi.

Ispred MO BiH i OS BiH cvijeće su položili i odali počast ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić sa saradnicima. Pored delegacije MO BiH i OS BiH, učestvovale su jedinice za odavanje počasti iz sastava 1.pb/5.pbr. i 3.pb/4.pbr. U sklopu obilježavanja Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, ujedno Dana Armije RBiH brojne delegacije su odale počast i položile cvijeće i na Gradskom mezarju/groblju „Stadion“ Koševo.

Također, počast šehidima, poginulim borcima i umrlim pripadnicima Armije RBiH je odata na spomen obilježju „Kameni spavač“ u Zenici, spomen obilježju „Slana Banja“ u Tuzli, mezarju Humci u Bihaću, spomen obilježju u Goraždu, na Šehitlucima u Mostaru i mnogim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

6 FOTO GALERIJA