Vijesti

Obilježavanje Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, ujedno Dana Armije RBiH


U sklopu obilježavanja 18. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 31. godišnjice Armije RBiH, dana 14.04.2023. godine, u Sarajevu, na Šehidskom spomen mezarju „Kovači“ položeni su vijenci i cvijeće i odata počast svim šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH.

Među brojnim delegacijama koje su odale počast bili su: članovi Predsjedništva BiH, delegacija Ministarstva odbrane i OS BiH, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini, boračke asocijacije i druge delegacije.

Vjerski program na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH r.Alije Izetbegovića organizovan je od strane Ureda vojnogmuftije. U saradnjji sa Fondom memorijala Kovači- Sarajevo, održan je historijski čas u povodu Dana Armije RBiH, a kojem su prisustvovali učenici srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo. Nakon toga, počast je odata i položeno cvijeće i na mezarju/groblju „Stadion“ Koševo šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti.

U okviru obilježavanja 31. godišnjice od formiranja Armije RBiH, u saradnji sa kantonalnim boračkim asocijacijama, u dane 14.i 15. 04.2023. godine, uz prisustvo pripadnika 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i jedinice za odavanje počasti, predviđeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti na spomen obilježje Humci u Bihaću, Slanoj Banji u Tuzli, Centralnom spomen obilježju u Matuzićima, na mezarju Kolijevka u Goraždu i Šehitlucima u Mostaru.

Takođe, 14.04.2023. godine sa početkom u 11:00 sati, na lokacijama kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću, „7.muslimanske brigade“ Zenica i „Kosova“-Foča-Ustikolina, organizovano je svečano postrojavanje uz prisustvo brojnih zvanica kantonalnog, općinskog nivoa vlasti, boračkih organizacija i građana. Na navedenim lokacijama organizovani su Dan otvorenih vrata i sportska takmičenja na kojima su bili prisutni učenika osnovnih i srednjih škola, te sportske ekipe.

U sklopu obilježavanja, u večernjim satima dana 14.04.2023. godine bit će upriličena Svečana akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 18:00 sati i postavljena Izložba „Domovina u srcu“.

17 FOTO GALERIJA