Vijesti

Obilježavanje Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, ujedno Dana Armije RBiH


Centralna svečanost obilježavanja Dana 2.pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, ujedno Dana Armije RBiH održana je 15.04.2024.godine u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću, na kojoj su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodin Denis Bećirović, izaslanik člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića, zamjenik i pomoćnici ministra odbrane BiH, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH brigadni general Mirsad Ahmić, generali OSBiH, pripadnici OS BiH, potpredsjednik Federacije BiH gospodin Igor Stojanović, izaslanik reis ul uleme Bihaćki muftija Muhamed ef. Kudić, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH, generali Armije RBiH, predstavnici boračkih asocijacija, demobilisani i penzionisani pripadnici ARBiH i OS BiH, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i vojno-diplomatskog kora akreditovanih u BiH, kao i ostali gosti iz javnog i kulturnog života Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Nakon predaje raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH otpočela je centralna svečanost na kojoj su se obratili komandant 2. pješadijskog (rendžersdkog) puka OS BiH pukovnik Omšo Hasić, koji je kratko posjetio na genezu razvoja Armije RBiH, te ostvarene rezultate koje su ostvarili pripadnici 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, a posebno je dao osvrt na rad na pripremi i otvaranju muzeja i odjeljenja muzeja puka u Bihaću. Takođe se zahvalio svima, posebno Vladi USK i građanima USK, koji su dali doprinos da Odjeljenje muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH u Bihaću bude otvoreno za javnost.

U odsutnosti Ministara odbrane BiH gospodina Zukan Heleza, pročitan je govor i upućena čestitka za Dan Armije RBiH i Dan 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH. Između ostalog naglasio je: “Obaveza nam je da našu domovinu, koju smo sačuvali 90-tih godina prošlog stoljeća, nastavimo razvijati kao demokratsku državu, članicu Evropske unije i NATO saveza, u kojoj će svaki čovjek na svakome pedlju imati jednaka prava te ugodno živjeti od svoga rada. Danas 2. pješadijski puk OS BiH časno i odgovorno čuva identitet i vojno nasljeđe Armije BiH. Pripadnici 2. pješadijskog puka OS BiH u posljednjih 19 godina uradili su mnogo na očuvanju sjećanja kroz obilježavanje značajnih datuma i događaja, ali i prikupljanju muzejske građe iz bogate historije Armije Republike BiH. Kao rezultat tog truda i rada, danas otvaramo ovaj Muzeja u Bihaću. Njima, kao i svima koji su dali doprinos da se ovaj Muzej otvori, zahvaljujem i čestitam otvaranje Muzeja 2. pješadijskog puka OS BiH.“

Gospodin Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, čestitao je Dan 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine, ujedno Dan Armije Republike Bosne i Heregovine.

Nakon ceremonije upriličeno je otvaranje Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, a koje su otvorili presjedavajući Predsjeništva BiH gospodin Denis Bećirović, brigadni general OS BiH Mirsad Ahmić i premijer USK. Sve je popraćeno uz bogat kulturno-umjetnički program koji su upriličili Centar za kulturu Bihać i  Muzička škola Bihać.

Tradicionalno, dan prije centralne svečanosti obilježavanja Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i Dana Armije RBiH, 14.04.2024. godine, u Sarajevu, na Šehidskom spomen mezarju „Kovači“ položeni su vijenci i cvijeće i odata počast svim šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH. Među brojnim delegacijama koje su odale počast bili su: izaslanici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića, gospodin Kemal Ademović predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Sekretar MO BiH, Pomoćnici ministra odbrane BiH, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH brigadni general Mirsad Ahmić i generali OSBiH, pripadnici OS BiH, , delegacija Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida OOR, predstavnici kantonalnih ministarstava za boračka pitanja, predstavnici općina, kao i predstavnici boračkih organizacija svih nivoa. Na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, upriličen je vjerski program u organizaciji Ureda Vojnog muftije. Počast je odata i položeno cvijeće i na mezarju/groblju „Stadion“ Koševo poginulim pripadnicima Armije RBiH, islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti.

12 FOTO GALERIJA