Vijesti

Obilježavanje Manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2019“


U Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu, 01. augusta 2019. godine, otvorena je Manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2019“, gdje je poručeno da je ovo „dan kada se sjećamo najboljih sinova ove domovine, šehida i poginulih boraca“.

Brojne delegacije, među kojima je i delegacija Komande 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, položile su cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

Povodom obilježavanja Manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2019“, 02. augusta 2019. godine, na platou Ratne džamije na Igmanu, proučena je dova za sve šehide Bosne i Hercegovine, te klanjana džuma – namaz. Hiljade građana, veterana, članova porodica šehida i mladih prisustvovalo je manifestaciji na Igmanu. Poručeno je da su se okupili kako bi svjedočili herojstvu i pobjedi slavne Armije RBiH.

U okviru vjerskog dijela programa upriličen je defile ratnih zastava koje su od onih koji su nekada branili ovu zemlju preuzeli mladi, koji djeluju u sklopu mreže mladih medžlisa islamske zajednice iz različitih dijelova BiH. Izveden je prigodan program uz učenje Kur'ana i ilahija i kasida. U sklopu programa proučena je i dova za domovinu. Kako je i planirano, i ovaj put je u sklopu manifestacije upriličeno niz aktivnosti, među kojima i odavanje počasti na šehitlucima i spomen obilježjima na planini Igman.

Ovogodišnja, 19. po redu, tradicionalna manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2019“ ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane iz svih krajeva BiH, koji će evocirati uspomene i sjećanje na teške borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

2 FOTO GALERIJA