Vijesti

Obilјežen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS


Služenjem parastosa u Crkvi „Svetih velikomučenika jasenovačkih“ u banjalučkoj kasarni „Kozara“ i polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim borcima 02.06.2017. godine obilјežen je Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Obilјežavanju su prisustvovali komandant kasarne „Kozara“ brigadni general Radovan Ilić, zamjenik komandanta KP OS BiH brigadni general Gojko Knežević, komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Nedelјko Kopuz, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodin Zoran Đerić, izaslanik predsjednika Republike Srpske gospodin Goran Džajić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS gospodin Milan Torbica, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske gospodin Milomir Savčić, direktor policije RS gospodin Darko Ćulum, predstavnici gradske uprave Grada Banja Luka, predstavnici Gradske boračke organizacije grada Banja Luka, ratni načelnik štaba 1. KK VRS gen. Boško Kelečević i bivši pripadnici 1. i 2. KK VRS.

Nakon parastosa, položeni su vijenci i cvijeće kod spomen-obilјežja u kasarni. Vijence su položili: delegacija 1. i 2. KK na čelu s gen. Boškom Kelečevićem i gen. Momirom Zecom, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodin Zoran Đerić, izaslanik predsjednika Republike Srpske gospodin Goran Džajić, delegacija 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS gospodin Milan Torbica, direktor policije RS gospodin Darko Ćulum, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske gospodin Milomir Savčić, delegacija Gradske boračke organizacije grada Banja Luka i delegacija gradske uprave Grada Banja Luka.

General-potpukovnik Boško Kelečević, koji je bio načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa, rekao je da je ovaj korpus u toku rata činio 60 odsto Vojske Republike Srpske.

"Jedno vrijeme je brojao oko 127.000 boraca, što bi mogla biti jačina i formacija armije. Govoriti o Prvom krajiškom korpusu je isto kao i govoriti o Vojsci Republike Srpske", rekao je Kelečević.

On je naveo da je ovaj korpus držao front od oko 1.260 kilometara. "Bila je to veoma velika vojna formacija, koja je u stvaranju Republike Srpske imala veliku ulogu i zadatak. Među najvećim operacijama bila je Koridor 92, koji je bio žila kucavica za Republiku Srpsku", podsjetio je Kelečević.

On je rekao da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu živote izgubilo između 5.000 i 6.000 boraca Prvog krajiškog korpusa.

Pukovnik u penziji Mikajlo Mitrović, koji je bio pomoćnik komandanta Drugog krajiškog korpusa, rekao je da je Drugi krajiški korpus je brojao od 16.000 do 20.000 hilјada vojnika i imao je više od 2.000 poginulih boraca, te dao veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske i zaštiti srpskog naroda na ovim prostorima.

6 FOTO GALERIJA