Vijesti

Svečano obilježen 12. maj Dan 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka i Dan Vojske Republike Srpske


U kasarni „Kozara“ u Banja Luci, u organizaciji Komande 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, 11. maja 2018. godine tradicionalno je proslavlјen 12. maj - Dan 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i Dan Vojske Republike Srpske.

Centralnoj svečanosti upriličenoj povodom proslave 26. godišnjice od formiranja Vojske Republike Srpske i 13. godišnjice postojanja 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH, prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske gospodin Mladen Ivanić, predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik, predsjednica Vlade Republike Srpske gospođa Želјka Cvijanović, ministrica odbrane BiH gospođa Marina Pendeš, ministar odbrane Republike Srbije gospodin Aleksandar Vulin, zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Boris Jerinić, parlamentarni vojni povjerenik gospodin Boško Šilјegović, član zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH gospodin Borislav Bojić, predsjednik Odbora za sigurnost u Narodnoj skupštini Republike Srpske gospodin Milanko Mihajlica, šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske gospodin Milenko Savanović, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske gospodin Dragan Lukač, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, komandant KP OS BiH generalmajor Marko Stojičić, komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić, zamjenik komandanta KP OS BiH brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta KP OS BiH brigadir Rusmir Mrković, zamjenik komandanta OK OS BiH brigadni general Kenan Dautović, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH brigadir Radovan Jović, komandant 4. pješadijske brigade OS BiH brigadir Zdravko Rezo, generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić, predsjednik BORS general Milomir Savčić, delegacija Vojske Srbije na čelu sa generalmajorom Ilijom Todorovim, penzionisani generali Vojske Republike Srpske, penzionisanh pripadnici Vojske Republike Srpske, veliki broj zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života Republike Srpske, predstavnici MO i OS BiH, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno–otadžbinskog rata, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici EUFOR-a i NATO u BiH, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH te brojne druge zvanice i gosti.

Svečanost je započela postrojavanjem jedinica 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka i predajom raporta članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću od strane v.d. komandanta 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka pukovnika Milana Radojčića.

U svom obraćanju domaćin svečanosti v.d. komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka pukovnik Radojčić se zahvalio zvanicama i gostima na prisustvu svečanosti te istakao da pripadnici puka s ponosom gaje tradiciju naroda i vojske iz koje su nastali i čine sve da identitet srpskog naroda u OS BiH bude prepoznatlјiv, te da se očuva uspomena na Vojsku Republike Srpske. Istakao je da se iskreno nada da će negativna iskustva iz prošlosti biti opomena svima koji odlučuju o sudbini naroda na ovim prostorima, te da se ne smije zaboraviti ogroman broj palih boraca koji su dali svoj život da bi mi danas živjeli u slobodi. „Danas, sa ovoga mjesta želim da poručim da je naš najveći zadatak da mladim naraštajima osiguramo mir i stabilnost, kao zalog bolјe budućnosti i prosperiteta. Iskreno se nadam, da će ratna prošlost, biti opomena i nauk svima nama. Prošlosti se moramo sjećati, moramo je izučavati i dobro je poznavati da se u budućnosti ne bi ponovila“, naglasio je u svom obraćanju pukovnik Radojčić.

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili i predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik, te član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske gospodin Mladen Ivanić.

Program svečanosti upotpunjen je kulturno-umjetničkim programom u izvođenju mješovitog hora srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Banjaluke i kulturno-umjetničkog društva „Čajavec“ iz Banjaluke.

Pored centralne svečanosti povodom obilјežavanja Dana Vojske Republike Srpske 08. maja u kasarni „Kozara“ održana je manifestacija po nazivom „Dan otvorenih vrata“ za učenike banjalučkih osnovnih i srednjih škola, te studente Univerziteta u Banjaluci. Tokom dobro posjećene manifestacije učenicima je predstavlјe dio naoružanja i vojne tehnike na upotrebi u OS BiH, nakon čega su posjetioci u Klubu VRS obišli Spomen sobu Vojske Republike Srpske i upoznali se sa drugim sadržajima Muzeja VRS. 

Kao i svake godine u sklopu obilјežavanja ovog značajnog datuma, 10. maja u Hramu Hrista Spasitelјa u Banjaluci sveštenstvo eparhije Banjalučke služilo je parastos poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske. Nakon parastosa, brojne delegacije iz političkog i javnog života Republike Srpske položile su vijence na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na groblјu Sveti Pantelija u Banjaluci.

Obilјežavanje Dana Vojske Republike Srpske nizom aktivnosti realizovano je i u Bileći i u Bijelјini u organizaciji pješadijskih batalјona baziranih na tim lokacijama.

15 FOTO GALERIJA