Vijesti

Proslavljen Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka


U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka u četvrtak, 28. juna 2018. godine, u porti manastira Medna u Mrkonjić Gradu, proslavljen je Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH. Vidovdan je proslavljen u duhu tradicije srpskog naroda uz prisustvo velikog broja zvanica i gostiju.

Proslava Vidovdana započela je Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom za sve srpske junake poginule od Kosovskog boja do danas, kojе je u manastiru Medna uz sasluženje sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Gospodin Sergije. Nakon Svete arhijerejske liturgije i parastosa, na slavskom mjestu episkop Sergije služio je slavski obred, nakon čega je uslijedila trpeza ljubavi i bogat kulturno-umjetnički program.

Ovogodišnjoj proslavi Vidovdana prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić, Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Gospodin Sergije, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragan Mektić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, komandant  6. pješadijske brigade OS BiH brigadir Radovan Jović i zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadir Zoran Dunović. Proslavi Vidovdana prisustvovali su i ministri u Vladi RS, predstavnici Boračke organizacije RS, penzionisani generali VRS, delegacija Vojske Srbije na čelu sa brigadnim generalom Ilijom Todorovim, načelnica općine Mrkonjić Grad, vojni atašei Ruske Federacije i Republike Srbije u BiH, brojni predstavnici nevladinih organizacija i udruženja iz Republike Srpske, predstavnici OS BiH iz reda srpskog naroda, te brojne druge zvanice i gosti iz političkog, javnog, kulturnog i duhovnog života.

Na slavskom mjestu u porti manastira Medna u Mrkonjić Gradu prisutnima se prigodnom besjedom obratio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, a zatim su besjedili domaćin slave v.d. komandanta 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka pukovnik Milan Radojčić, načelnica općine Mrkoljić Grad Divna Aničić, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Vidovdan u Mrkonjić Gradu  je proslavljen uz zajedničku poruku da je krsna slava neizostavni dio pravoslavnog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima, svetinja koja se očuvala i u najgora vremena, koja se mora čuvati, njegovati i prenositi na buduća pokolenja.

Proslavu na slavskom mjestu upotpunio je bogat kulturno-umjetnički program u okviru koga su nastupili Tamara Brus, djevojčica porijeklom sa ovih prostora koja živi u Njemačkoj, i etno grupa Petar I Karađorđević iz Mrkonjić Grada.

U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, Vidovdan je također proslavljen i u Banjoj Luci u porti crkve Lazarica gdje je domaćin bio 1. pješadijski bataljon, u Bileći u porti crkve Sv. Vasilija Ostroškog i Trvdoškog gdje je domaćin bio 2. pješadijski bataljon, i u Bijeljini u porti Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih gdje je domaćin bio 3. pješadijski bataljon.

Info - 3. pješadijski (Republika Srpska) puk

7 FOTO GALERIJA