Vijesti

U Trebinјu proslavljen Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka


U nedjelјu 28. juna 2020. godine u gradu Trebinju, u organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka proslavlјen je Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Vidovdan je proslavlјen u duhu tradicije srpskog naroda uz prisustvo najviših zvanica i gostiju, sveštenstva i monaštva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te blagočestivog vjernog naroda, uz provođenje mjera koje nalaže trenutna situacija uzrokovana virusom COVID-19.

Proslava Vidovdana započela je Svetom Arhijerejskom liturgijom i parastosom za sve srpske junake poginule od Kosovskog boja do danas, a koji je u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, uz sasluženje sveštenstva i monaštva SPC služilo Nјegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Gospodin Dimitrije. Nakon Svete Arhijerejske liturgije i parastosa predsjednik Republike Srpske gospođa Želјka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske gospodin Radovan Višković i komandant 3. pješadijskog (Republika srpska) puka brigadir Milan Radojčić, su položili vijenac na spomen-obilјežje braniocima Trebinja 1991-1996. godine, čime je u povodu Vidovdana odata počast i iskazana zahvalnost junacima Odbrambeno-otadžbinskog rata sa prostora Hercegovine i cijele Republike Srpske. Završetkom protokolarnih aktivnosti organizovanih u povodu Vidovdana, na slavskom mjestu episkop Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, služio je slavski obred, nakon čega je usledila trpeza lјubavi.

Na slavskom mjestu prisutnima se prigodnom besjedom obratio domaćin slave komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Milan Radojčić, koji je tokom besjede izrazio zahvalnost Instituciji predsjednika Republike Srpske, srpskom članu Predsjedništva BiH, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi,  organizacijama i udruženjima proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te lјudima dobre volјe koji pružaju podršku u radu 3. pješadijskom (Republika Srpska) puku.

U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Vidovdan je takođe svečano i dostojanstveno proslavlјen u Banjaluci, u porti crkve Lazarica, gdje je domaćin bi 1. pješadijski batalјon,  u Bileći u porti crkve Sv. Vasilija Ostroškog i Trvdoškog gdje je domaćin bio 2. pješadijski batalјon, i u Bijelјini u porti Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih gdje je domaćin bio 3. pješadijski batalјon.

Vidovdan je proslavlјen uz zajedničku poruku da je krsna slava neizostavni dio pravoslavnog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima, svetinja koja se očuvala i u najgora vremena, koja se mora čuvati, njegovati i prenositi na buduća pokolenja.

5 FOTO GALERIJA