Vijesti

19. godišnjice postojanja 3. pješadijskog puka i 32. godišnjice formiranja Vojske Republike Srpske


Povodom obilježavanja 19. godišnjice postojanja 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka i 32. godišnjice formiranja Vojske Republike Srpske, 25. aprila 2024. godine u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci i kasarni “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru, realizovana je aktivnost Dan otvorenih vrata i prikaz naoružanja i opreme OS BiH za učenike osnovnih i srednjih škola, fakulteta i dječijih vrtića sa područja grada Banje Luke i Prijedora.

Tom prilikom upriličene su aktivnosti prezentacije naoružanja i opreme te gađanje iz vazdušne  puške u kasarni „Kozara“. Učenici, studenti, nastavnici i profesori iz osnovnih i srednjih škola sa područja grada Banje Luke, imali su priliku da vide dio naoružanja i opreme koje se nalazi na lokaciji, dok su učenici starijeg uzrasta i jedan broj nastavnika mogli i praktično da gađaju iz vazdušne puške u streljani. Posjetioci nisu krili oduševljenje prilikom kontakta sa naoružanjem i opremom, a među pripadnicima OS BiH posebnu radost su izazvali polaznici dječijih vrtića.

U realizaciji pomenute aktivnosti, pored pripadnika komande 6.pbr, aktivno učešće su uzeli pripadnici Brigade vazdušnih snaga i protivzračne odbrane i brigade taktičke podrške.

Cilj ovih aktivnosti je bio da se posjetiocima prikaže dio naoružanja i vojne opreme koju pripadnici OS BiH svakodnevno koriste u izvršavanju svojih redovnih zadataka, kao i da se učenici i studenti upoznaju sa zadacima 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, koji njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda u okviru Oružanih snaga BiH.

Pripadnici OS BiH iskoristili su ovu priliku da na najbolji način predstave Oružane snage BiH. Tako su prisutnima kroz taktičko-tehnički zbor koji je organizovan kroz nekoliko radnih tačaka, prezenovani dijelovi naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH, kao i operativne sposobnosti dijela jedinica OS BiH.

Dan Vojske Republike Srpske obilježava se u petak, 10. maja, u Banjaluci u organizaciji 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka i Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačih ratova.

9 FOTO GALERIJA