Vijesti

U DUHU TRADICIJE PROSLAVLJEN VIDOVDAN - KRSNA SLAVA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE I 3. PJEŠADIJSKOG (REPUBLIKA SRPSKA) PUKA


U porti manastira Sv.Nikola na Ozrenu u opštini Petrovo, u organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka 28. juna 2016. godine proslavlјen je Vidovdan - Krsna slava Vojske Republike Srpske i 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH. Vidovdan je proslavlјen u duhu tradicije srpskog naroda uz prisustvo velikog broja zvanica i gostiju.

Proslava Vidovdana na Ozrenu započela je Svetom Arhijerejskom liturgijom i parastosom za sve srpske junake poginule od kosovskog boja do danas, a koji je u manastiru Sv.Nikola na Ozrenu uz sasluženje sveštenstva i monaštva SPC služilo Nјegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Gospodin Atanasije. Nakon Svete Arhijerejske liturgije i parastosa, na slavskom mjestu episkop Atanasije služio je slavski obred, nakon čega je usledila trpeza lјubavi i bogat kulturno umjetnički program.

Ove godine proslavi Vidovdana na Ozrenu, pored brojnih zvanica i gostiju, prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda gospodin Zoran Đerić, Nјegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Gospodin Atanasije, zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Boris Jerinić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-major Mirko Tepšić, komandant Operativne komande OS BiH general-major Dragan Vuković, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH brigadni general Radovan Ilić, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Gojko Knežević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske gospodin Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske gospodin Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić, penzionisani generali Vojske Republike Srpske, predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske gospodin Milanko Mihajlica, delegacija Vojske Srbije na čelu sa brigadnim generalom Milenkom Pavlovićem, načelnik opštine Petrovo gospodin Ozren Petković, vojni ataše Ruske Federacije u BiH, vojni ataše Republike Srbije u BiH, brojni predstavnici nevladinih organizacija i udruženja iz Republike Srpske, predstavnici OS BiH iz reda srpskog naroda, te brojne druge zvanice i gosti iz političkog, javnog, kulturnog i duhovnog života.

Na slavskom mjestu u porti manastira Sv. Nikola na Ozrenu prisutnima su se prigodnom besjedom prvo obratilo Nјegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Gospodin Atanasije, a zatim su besjedili domaćin slave komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Nedelјko Kopuz, zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Boris Jerinić i predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik, koji je pokrovitelј proslave Vidovdana u manastiru Sv. Nikola na Ozrenu.

Veselјe na slavskom mjestu upotpunjeno je bogatim kulturno-umjetničkim programom u okviru koga su nastupili orkestar „Harmonika“ OŠ „Aleksa Šantić“ iz Uglјevika i izvorna grupa sa Ozrena „Ozrenski vez“. 

Vidovdan na Ozrenu je proslavlјen uz zajedničku poruku da je Krsna slava neizostavni dio pravoslavnog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima, svetinja koja se mora čuvati, njegovati i prenositi na generacije koje dolaze.

U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Vidovdan je takođe svečano i dostojanstveno istog dana proslavlјen i u Banjaluci u porti crkve Lazarica gdje je domaćin bio 1. pješadijski batalјon, u Bileći u porti crkve Sv. Vasilija Ostroškog i Trvdoškog gdje je domaćin bio 2. pješadijski batalјon, i u Bijelјini u porti Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih gdje je domaćin bio 3. pješadijski batalјon.


13 FOTO GALERIJA