Vijesti

Promocija knјige „Naoružanјe OS BiH“ u kasarni „Kozara“


U kino-sali Kluba VRS koji se nalazi u okviru komande 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka dana 20.12.2016. godine održana je promocija knjige pod nazivom „NAORUŽANјE ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE“ autora majora dr. Dragiše Jurišića (Centar za borbene simulacije) i pukovnika Dejana Pejičića (komandant artilјerijskog batalјona 6. pbr).

Na promociji knjige govorili su general major Dragan Vuković, koji je ujedno i radio predgovor za knjigu, recenzenti knjige pukovnik dr. Slobodan Simić i dr. Žarko Ćulibrk (Fakultet za sigurnost i zaštitu u Banjoj Luci) te autori knjige.

Istaknuto je da knjiga sadrži naoružanje koje je propisano „Odlukom o opremanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine osnovnim naoružanjem, sistemima naoružanja i opreme“ iz 2006. godine. Na 280 strana knjige u formatu A5 opisano je strelјačko naoružanje (pištolјi, puške, puškomitralјezi, mitralјezi, automati), protivoklopna sredstva, minobacači, artilјerijska oruđa, oklopna sredstva, sredstva protivzračne odbrane i helikopteri. Knjiga sadrži 24 tabele, 80 fotografija, riječnik pojmova i popis skraćenica.

Svojim sadržajem i načinom pisanja knjiga je namjenjena ne samo pripadnicima OS BiH nego i široj čitalačkoj publici. General Vuković je istakao da ova knjiga ima veliki značaj i da OS BiH trebaju razmotriti implementaciju ove knjige u svoj proces obuke, a posebno mladih vojnika, podoficira i oficira.