Vijesti

Dostojno obilјežena 27. godišnjica formiranja Zrakoplovstva i protivzračne odbrane Vojske Republike Srpske


Na aerodromu Mahovlјani, 27. maja 2019.godine, obilјežena je 27. godišnjica formiranja Zrakoplovstva i protivzračne odbrane Vojske Republike Srpske.

Pored pripadnika puka koji baštine tradiciju VRS obilјežavanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, predstavnici grada Banja Luke i općine Laktaše, predstavnici MUP-a Republike Srpske, boračkih organizacija grada Banja Luke, Laktaša, mjesne boračke organizacije 7.odreda specijalne brigade policije Prijedor i 5.odreda specijalne brigade policije Doboj, porodice poginulih pripadnika, bivši i penzionisani pripadnici zrakoplovstva i protivzračne odbrane Vojske Republike Srpske , te brojne druge zvanice i gosti.

Nakon služenog parastosa za sve poginule pripadnike Zrakoplovstva i protivzračne odbrane VRS, pristupilo se polaganju vijenaca i cvijeća na memorijalnom spomeniku na aerodromu Mahovlјani, a potom se okuplјenima obratio jedan od komandanata Zrakoplovstva i protivzračne odbrane Vojske Republike Srpske, pukovnik VRS u penziji Duško Četković. U svom obraćanju je istakao da je Zrakoplovstvo i protivzračna odbrana VRS dalo nemjerlјiv doprinos u stvaranju Republike Srpske prvenstveno kroz velik broj ostvarenih borbenih naleta avijacije, te veliki broj preveženih ranjenika i materijalno-tehničkih sredstava. Pri tom se ne smije zaboraviti na angažovanost svih ostalih jedinica koje su bile u sastavu zrakoplovstva. Tokom izvršenja ratnih zadataka 61 pripadnik je položio svoj život, a njihova žrtva ne smije biti zaboravlјena, istakao je penzionisani pukovnik Duško Četković. 

Obilјežavanje Dana Zrakoplovstva i protivzračne odbrane Vojske Republike Srpske završeno je uz poruku da se svijetle tradicije ovog elitnog vida Vojske Republike Srpske moraju čuvati, njegovati i služiti kao nauk budućim generacijama.

12 FOTO GALERIJA