Vijesti

Primopredaja dužnosti komandanta 1. pješadijskog bataljona u Livnu


U kasarni “Ante Bruno Bušić” obavljena je 07. augusta 2017. godine primopredaja dužnosti komandanta 1. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH između dosadašnjeg komandanta pukovnika Mije Šteke i novog komandanta majora Marinka Romića. Primopredaji su prisustvovali brigadni general Tomo Kolenda, komandant 4. pješadijske brigade OS BiH, voditelji odjeljenja 1. pješadijskog bataljona, komandiri četa i komandiri vodova bataljona.

General Kolenda se kratko obratio prisutnim, poželio starom komandantu sve najbolje na novoj dužnosti u Komandi 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH, kao i novom na dužnosti komandanta bataljona i dodao: “očekujem da će major Romić dati novi zamah ovoj jedinici u njenom budućem radu. Očekujem od svih vas da svojim radom i zalaganjem pomognete novom komandantu u obavljanju dužnosti i unaprijeđenju ove jedinice. Želim komandirima, ali i svim pripadnicima bataljona uspješan nastavak vojničkih karijera”.

Pukovnik Mijo Šteko se zahvalio svim pripadnicima Bataljona na dosadašnjem radu, istakao kako mu je bila velika čast biti komandant jedne ovakve jedinice, osvrnuo se na najbitnije rezultate i uspjehe ovog Bataljona u dosadašnjem periodu, te poželio sve najbolje u poslovnom, ali i privatnom životu novom komandantu 1. pješadijskog bataljona majoru Marinku Romiću.

Major Romić je u svom obraćanju istakao: “u životu jednog oficira postoje događaji i dani koji se pamte čitav život, za mene je ovo jedan od takvih događaja. Postati komandant jednog ovakvog bataljona je san svakoga oficira. Upotrijebit ću sve svoje znanje i iskustvo kako bi ova jedinica zadržala postojeće i dostigla nove standarde. Ponosim se što ću od sada nositi oznaku puka na lijevom ramenu”. Na kraju obraćanja poželio je sve najbolje pukovniku Miji Šteki na novoj dužnosti i u životu.