Vijesti

Završena Obuka izviđačkih jedinica Operativne komande OS BiH u ljetnim uslovima


Realizacija Obuke izviđačkih jedinica Operativne komande Oružanih snaga BiH u ljetnim uslovima, čiji je nosilac 4. pješadijska brigada, završena je danas, 27. augusta 2019. godine u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Obuka izviđačkih jedinica Operativne komande (OK OS BiH) u ljetnim uslovima, na kojoj su učestvovali pripadnici izviđačkih jedinica iz sastava 4, 5. i 6. pješadijske brigade te pripadnici Obavještajnog bataljona Brigade taktičke podrške OS BiH, počela je 19. augusta i uspješno je završena 27. augusta. Obuka je krunisana  nizom završnih vježbi koje su realizirane na prostoru kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini i širem području Čapljine i općine Stolac. 

Cilј obuke bio je da pripadnici izviđačkih jedinica usvoje nova znanja i unaprijede postojeća, razmijene iskustva u primjeni taktičko-tehničkih procedura prilikom izvođenja operacija, standardiziraju procedure obučavanja i unaprijede koordinaciju izviđačkih jedinica na nivou OK OS BiH. Obuka se sastojala iz teoretske nastave i praktičnog rada na terenu, obuhvaćajući različite aspekte dubinskog osmatranja i izviđanja, kao i rad sa specijalnim sredstvima i opremom.

Završetak obuke krunisan je nizom završnih vježbi koje su realizirane po radnim tačkama, a na kojim su pripadnici izviđačkih jedinica veoma uspješno pokazali svoje vještine u borilačkim vještinama, forsiranju vodenih prepreka čamcima, plivanju, savladavanju različitih prirodnih prepreka, navigaciji, alpinističkoj obuci, kao i u pružanju medicinske pomoći i medicinskoj evakuaciji i brzom ukrcavanju i iskrcavanju iz helikoptera (desantiranje).

Poseban doprinos obuci dali su pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane pokazavši stručnost i profesionalizam.

Kao domaćin ove aktivnosti, komandant 4. pješadijske brigade brigadir Zdravko Rezo na kraju vježbe je čestitao svim učesnicima vježbe, instruktorima i direktorijatu na zalaganju, trudu i postignutim rezultatima.

19 FOTO GALERIJA