Vijesti

Obilježavanje Dana OS BiH na lokacijama 5. pješadijske brigade OS BiH


Svečanim postrojavanjem postrojbi 5. pješadijske brigade na lokacijama razmještaja, dana 27. novembra 2019. godine, obilježena je 14. godišnjica osnivanja OS BiH, 1. PROSINAC - „ Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“.

Obilježavanje Dana OS BiH u vojarnama, “7.muslimanske brigade” Zenica, “Mato Lučić-Maturica” Kiseljak, “Vojvoda Stepa Stepanović” Bijeljina i “Josip Karimović-Grabo” organizirala su zapovjedništva bojni za svoje pripadnike, dok je na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice, Komanda 5. pješadijske brigade bilo nosilac aktivnosti svečanog postrojavanja kako za svoje pripadnike, tako i za pripadnike jedinica drugih formacijskih cjelina OS BiH razmještenih na ovoj lokaciji.

Svečanom postrojavanju pored pripadnika Oružanih snaga BiH nazočili su predstavnici civilnih struktura vlasti, predstavnici sigurnosnih agencija državne i entitetskog nivoa, predstavnici EUFOR-a, učenici osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona kao i lokalnih medijskih kuća.

U kasarni i zračnoj luci „Dubrave“ na lokaciji razmještaja komande 5.pbr vojnicima u stroju i gostima obratio se Komanda 5.pbr OS BiH, brigadir Emir Kliko. U svom govoru zahvalio se gostima na dolasku, te je naglasio glavne događaje koji su obilježili 5.pbr u ovoj godini, te postignute rezultate koje je ostvarila brigada, kao i druge jedinice OS BiH stacionirane na lokaciji.

Brigadir Kliko i komandiri jedinica stacioniranih na ovoj lokaciji iskoristili su ovu prigodu te su nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima OS BiH čestitao na postignutim rezultatima u protekloj godini.

Takođe ovom prilikom brigadir Kliko uručio je i zahvalnice institucijama sa kojima je 5.pbr u dosadašnjim aktivnostima ostvarila zapaženu civilno-vojnu saradnju.

Na lokaciji kasarne i zračne luke “Dubrave “ Živinice realizovana je i manifestacija „Dan otvorenih vrata“, kojoj su prisustvovali nama uvjek dragi gosti, učenici iz osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, njih oko 300 (tristotine).

Učenicima i gostima je prikazan dio operativnih sposobnosti vojne policije i izvidnika kroz pokazne vježbe, što je oduševilo posjetitelje. Borbena sredstva i sisteme prikazali su pripadnici oklopno-mehanizirane jedinice brTP, te vod veze 5.pbr. Sendviče i osvježenje za goste pripremili i podjelili su pripadnici 5.blp/ZL.

Manifestacija „Dani otvorenih vrata“ u povodom obilježavanja godišnjice OS BiH, realizovan je i na ostalim lokacijama 5.pbr, a pripadnici brigade su još jednom na najbolji način predstavili OS BiH, posebno u smislu otvorenosti i transparentnosti OS BiH prema javnosti, što su potvrdila nasmijana lica mališana.

Treba naglasiti da Oružane snage BiH, zajedno sa građanima BiH slave svoj dan.

29 FOTO GALERIJA