Vijesti

Primopredaja dužnosti komandanta 1. pješadijskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine


U kasarni "Ante Bruno Bušić" u Livnu, 27. marta 2020. godine izvršena je primopredaja dužnosti komandanta 1. pješadijskog bataljona OS BiH gdje je dužnost komandanta bataljona preuzeo pukovnik Dario Tucaković od pukovnika Marinka Romića, a samoj primopredaji prisustvovao je i potpisao komandant 4. pješadijske brigade OS BiH brigadir Zdravko Rezo.

Primopredaja je skladno opštem stanju i situaciji u BiH trajala kratko skladno mjerama zaštite od širenja korona virusa. Brigadir Zdravko Rezo se zahvalio pukovniku Romiću na dosadašnjem radu i zalaganju za 1. pješadijski bataljon i poželio mu puno sreće i uspjeha na novoj dužnosti te da mu se ostvare želje i očekivanja.

Pukovniku Tucakoviću, nakon iznošenja kratke biografije, poželio je puno uspjeha i izrazio uvjerenje da će pukovnik Tucaković voditi bataljon uspješno kao što je do sada vodio pukovnik Romić.

Pukovnik Romić se obratio prisutnima i rekao: "Ovaj bataljon vodim tri godine. Drago mi je da smo sve zadatke izvršili uspješno i uradili sve ono što se od nas očekivalo". Poželio je puno sreće i uspjeha svome nasljedniku kao i da bataljon bude još bolji i spremniji nego što je sada. Na kraju je dodao: "Jedna od stvari kojih mi je žao je ta da više neću nositi grb puka na uniformi", nakon čega je predao grb puka pukovniku Tucakoviću.

Novi komandant bataljona, pukovnik Tucaković se zahvalio nadređenima na ukazanom povjerenju i istaknuo da mu je izuzetna čast da ima priliku voditi ovakvu jedinicu. Te je istaknuo prioritete u budućem radu:

1.      Zdrav, sit i suh vojnik,

2.      Obuka, obuka i obuka,

3.      Obuka štabnog osoblja,

4.      Održavanje i čuvanje materijalno-tehničkih sredstava.

Po potpisivanju primopredaje uz poštivanje mjera zaštite od širenja virusa prisutni su se uputili na svoje zadatke.

3 FOTO GALERIJA