Vijesti

Kvalifikacijsko bojevo gađanje Artiljerijskog bataljona 4.pbr


Na osnovu Godišnjeg plana obuke za 2021. godinu, a u cilju izvođenja vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 21 – 4“, pripadnici artiljerijskog bataljona 4. pješadijske brigade su na poligonu Centra za borbenu obuku „Manjača“ 06. aprila 2021. godine realizovali kvalifikacijsko bojevo gađanje sa artiljerijsko – raketnom baterijom.

Polazak jedinice u marševskoj koloni iz kasarne „Miralem Jugo“ Livač je bio u ranim jutarnjim satima, 05. aprila 2021. godine. Vođa marševske kolone je bio izvršni oficir bataljona major Siniša Soknić. Istog dana u popodnevnim satima jedinica je stigla na odredište bez problema, te odmah krenula u pripreme za realizaciju kvalifikacijskog bojevog gađanja.

Shodno planu, slijedećeg jutra počelo je neposredno bojevo gađanje iz haubice 122 mm. Uvježbane posade su u zadatom vremenskom roku završile neposredno bojevo gađanje i izvršile prebacivanje na novi vatreni položaj, te realizaciju posrednog bojevog gađanja. Taktičkim radnjama pri prebacivanju na naredni vatreni položaj je rukovodio komandir 1. artiljerijske baterije H122 mm kapetan Atilio Dragoje.

Nakon uspješnog posjedanja vatrenog položaja izvršeno je posredno gađanje sa odličnim rezultatima djelovanja po ciljevima i pored smanjene vidljivosti zbog snijega i magle u širem rejonu CBO-a.

Nakon završetka artiljerijskog gađanja pristupilo se gađanju iz SVLR Apra-40. Nakon kvalitetne pripreme, realizovano je bojevo gađanje raketne baterije iz sastava artiljerijskog bataljona 4. pbr, kojom je komandovao kapetan Borislav Marvan.

Uprkos velikoj hladnoći i velikim količinama snijega izvršena je korektura i grupno gađanje po cilju shodno postavljenim standardima.

Korekturom vatre po ciljevima je rukovodio kapetan Šemso Šabanija, koji je bio na čelu Tima vatrene podrške Komandne baterije artiljerijskog bataljona, pokazavši izuzetne vještine korekture i navođenja na cilj što je rezultiralo odličnim rezultatima.

Kvalifikacijskim bojevim gađanjem artiljerijsko-raketne baterije je rukovodio komandant artiljerijskog bataljona, pukovnik Šaban Kadrić sa osmatračnice poligona CBO-a, koji je naveo da osim uvježbanosti posada, odličnih rezultata gađanja iskazana je i velika profesionalnost i stepen zalaganja svih pripadnika artiljerijskog bataljona u terenskim i vrlo složenim meteo uslovima.

Kvalifikacijom bojevom gađanju prisustvovao je komandant 4. pješadijske brigade, brigadir Zdravko Rezo i izrazio je zadovoljstvo viđenim stepenom obučenosti, te je  pohvalio realizaciju bojevog gađanja iz SVLR Apra-40, poželivši svim učesnicima gađanja sretan povratak u matične jedinice.

5 FOTO GALERIJA