Vijesti

Predramazanska posjeta vojnog muftije Hadis ef. Pašalića komandi i jedinicama 4.pbr


U sklopu predramazanskih aktivnosti Ureda vojnog muftijstva, u četvrtak 08. aprila 2021. godine, u posjeti i obilasku komandi i jedinica 4. pješadijske brigade OS BiH na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini, boravio je vojni muftija Hadis ef. Pašalić.

Vojnog muftiju na lokaciji u Čapljini, dočekali su načelnik štaba brigade pukovnik Elvir Faljić i brigadni imam Ibrahim ef. Ćatić, a nakon toga upriličen je prijem kod komandanta brigade brigadira Zdravka Reze i razgovor o trenutnim aktivnostima koje realizuje komanda i jedinice 4. pbr.

Ovu plansku posjetu komandi i jedinicama 4. pbr OS BiH, vojni muftija je iskoristio da se susretne i održi prigodno predramazansko predavanje za pripadnike komandi i jedinica sa ove lokacije. U svom izlaganju vojni muftija je posebno naglasio važnost i značaj vjere u Allaha Uzvišenog u ovim teškim vremenima kušnje koja pogađa cijelo čovječanstvo, i da je vjera u Boga jedan siguran stabilizator koji kod nas duhovno snaži da ostanemo čvrsti, stabilni i uspravni pred svim izazovima i iskušenjima sa kojima se današnji čovjek susreće u životu na ovome svijetu.

Ramazan je izuzetna prilika, vrijeme i darovana blagodat od Uzvišenog Boga, da u njemu obnovimo svoju vjeru, da je osnažimo u našim srcima i da mjesec Ramazan iskoristimo u postu i iskrenoj pobožnosti. Ovaj mjesec treba da nas podstakne na dobročinstvo, ljubav, empatiju prema drugim ljudima i njihovim potrebama, da se međusobno saosjećamo i pomažemo u dobru, a borimo protiv zla i svih zlih poroka koji nam uništavaju život, između ostalog kazao je vojni muftija. 

Poslije održanog predavanja zajednički se pristupilo klanjanju podne namaza, a nakon toga vojni muftija zajedno sa brigadnim imamom Ibrahim ef. Ćatić posjetio je kasarnu „Miralem Jugo“ u Livču, gdje ih je dočekao komandant Artiljerijskog bataljona pukovnik Šaban Kadrić sa dijelom starješina iz sastava ove jedinice. Vojni muftija je iskoristio priliku da im čestita nastupjući mjesec ramazan sa željom da ga svi zajedno dočekamo u zdravlju i radosti zajedno sa svojim porodicama i da ovo bude mjesec naše duhovne i moralne obnove, kao i mjesec vraćanja istinskim vrijednostima naše vjere.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti posebno se vodilo računa o poštivanju svih propisanih mjera, uputa i preporuka o zaštiti personala od COVID-19.

5 FOTO GALERIJA