Vijesti

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kasarni „Božan Šimović“ Čapljina


U kasarni “Božan Šimović” u Čapljini, 06. decembra 2023. godine u duhu solidarnosti i humanosti organizovana je po treći put u ovoj godini akcija dobrovoljnog darivanja krvi,u kojoj su učestvovali pripadnici 4. pješadijske brigade,4.blp/KL,polaznici kurseva, kandidati na obuci za vojnike XXX klase i starješine iz sastava COO/KoiD OS BiH koji trenutno borave u kasarni “Božan Šimović” u Čapljini.

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi prisustvovao je komandant 4.pješadijske brigade OS BiH, brigadir Zdravko Rezo i zaželio dobrodošlicu svim učesnicima akcije i posebno se zahvalio doktoricama i medicinskom osoblju Kliničko bolničkog centra Mostar na humanosti, profesionalizmu, dugogodišnjoj saradnji i njihovim misijama koje doprinose spašavanju života. Medicinsko osoblje se zahvalilo brigadiru Zdravku Rezi na dosadašnjoj saradnji i  odzivu pripadnika brigade i jedinica na lokaciji koji su darivali dragocjenu tečnost.

Akcijom dobrovoljnog darivanja krvi prikupljena je 25 doza dragocjene tečnosti za potrebe Kliničko bolničkog centra Mostar. Ove akcije su humane  i posebno značajne, jer se odvijaju tokom cijele godine. Pripadnici jedinica OS BiH razmještenih na lokaciji kasarne su se odazvali na akciju dobrovoljnog davanja krvi i na ovaj način pomogli nekome kome je ta pomoć stvarno potrebna. Osim ove organizovane akcije i ostalim danima pripadnici OS BiH iz Čapljine se odazivaju pozivima za pomoć u davanju krvi, te je lokacija kasarne “Božan Šimović” u lokalnoj zajednici poznata kao veoma humana i uvijek spremna za pružanje ove vrste pomoći. Ova aktivnost je od neprocjenjive vrijednosti kao vid pomoći pripadnika OS BiH civilnim i zdravstvenim ustanovama na popuni rezervi krvi, te ovakve i slične aktivnosti će se primjenjivati i ubuduće.

Akcija darivanja krvi u  kasarni u saradnji sa  Transfuziološkim centrom Sveučilišta u Mostaru predstavlja svijetli primjer civilno-vojne saradnje  u službi humanosti. Darivanje krvi je čin koji ne poznaje granice, a saradnja između različitih dijelova društva može znatno doprinijeti spašavanju života i promociji vrijednosti solidarnosti. Ova akcija trebala bi inspirisati i druge zajednice i institucije da se udruže kako bi pomogle onima kojima je pomoć najpotrebnija. Aktivnost je protekla uz maksimalno poštivanje preventivnih mjera zdravstvene zaštite.

12 FOTO GALERIJA