Vijesti

Obilježen „CISM Day run“ u 4. pješadijskoj brigadi OS BiH


Na lokalitetu parka prirode „Hutovo blato“- Čapljina 15. februara 2024.godine, obilježen je „CISM Day run“ (8000 m) gdje je učešće uzelo oko 80 rekreativaca koji su se takmičili u krosu

Ovo tadicionalnu sportsku manifestaciju u ime Komandanta OK OS BiH brigadnog generala Mirzeta Lubrenovića svečano je otvorio pukovnik Goran Bilić i nakon riječi dobrodošlice istakao značaj CISM-e za OS BiH. Ispred organizacionog odbora kapetan Željko Marković  upoznao je učesnike  sa protokolom i propozicijama takmičenja i istakao važnost učešća svakog takmičara. Na ovoj sportskoj manifestaciji u takmičenju u krosu pored pripadnika OS BiH, učestvovali su pripadnici EUFOR-a  i učenici srednje škole Čapljina.

Iako je prvenstveno cilj takmičenja bio druženje, prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je stariji vodnik Zaim Šuman, pripadnik 4.pbr i prvo mjesto u ženskoj konkurenciji je zauzela  vojnik Andrea Vukoje. Ekipni pobjednik je 4.pješadijska brigada OS BiH. Za najuspješnijeg takmičara je proglašen stariji vodnik Zaim Šuman. Pobjednicima su uručene medalje i pehari od strane pukovnika Ševala Isakovića.

Na kraju takmičenja pukovnik Goran Bilić se zahvalio svim učesnicima na učešću, a posebno se zahvalio učenicima srednje škole Čapljina i uručio im zahvalnicu, nakon čega je službeno zatvorio ovogodišnji kros.

Podsjetimo, CISM je jedna od najvećih međunarodnih multidisciplinarnih sportskih organizacija u svijetu koja organizuje razne sportske događaje za oružane snage svojih zemalja članica. Vojnici koji su se prethodno možda susreli na ratnom polju sada su zajedno na sportskom borilištu. To je u skladu sa filozofijom i idealima koji su postavljeni u CISM misiji 1998. godine, a potpisani su od strane svih zemalja članica.

CISM-a je osnovana u februaru 1948. godine, a zemlje osnivači su bili Belgija, Francuska, Luksemburg i Holandija. Svake godine je rastao broj zemalja koje su pristupale ovom savezu, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH su na generalnoj skupštini CISM-e koja je održana u Burkini Faso u maju 2007. godine primljene u članstvo CISM-e kao 128 zemlja članica.

Inače, krajnji cilj CISM-e je pridonijeti svjetskom miru ujedinjenjem oružanih snaga kroz sport. Moto pod kojim djeluje CISM je „Prijateljstvo kroz sport“.

21 FOTO GALERIJA