Vijesti

Bivši pripadnici „Škole rezervnih oficira pješadije“ ponovo na okupu u Bileći


Pripadnici „Škole rezevnih oficira pješadije“ (ŠROP), tradicionalno su se okupili 13. put po redu u kasarni „Bilećki borci“ dana 15. 6. 2024. godine.

Poseban period u životu svakog čovjeka bili su dani provedeni u vojsci. Tu su se sticala nova poznanstva i trajna prijateljstva kao i upoznanje sa vojnim sposobnostima i vještinama. Sve je to ostavilo neizbrisiv trag u sjećanjima svih bivših pripadnika ŠROP-e koji to nisu zaboravili i više od tri decenije poslije.

Oko 420 bivših pripadnika ŠROP-e je posjetilo kasarnu „Bilećki borci“ Bileća. I ove godine  došli su da obiđu kasarnu, u kojoj su služili svoj vojni rok, kako bi evocirali uspomene na vrijeme provedeno u Bileći. Među posjetiocima su bili bivši pripadnici ŠROP-a iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Sjeverne  Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Na početku druženja u kino-sali kasarne „Bilećki borci“ Bileća bivši pitomci ŠROP-e su prisustvovali projekciji filma „Bileća i Bilećanci" nakon čega je uslijedilo postrojavanje na velikoj pisti u kasarni.

U pozdravnom govoru, prisutnim se obratio predsjednik Organizacionog odbora, gospodin Dragan Vulović iz Republike Srbije, te istakao da je ovo tradicionalno druženje koje će se nastaviti i u budućem peridu.

Komandant kasarne i komandant 2. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH, pukovnik Vladimir Vujović pozdravio je goste i poželio da se ugodno osjećaju tokom posjete kasarni „Bilećki borci“.

U ime načelnika općine Bileća, gospodin Milorad Vojnović pozdravio je prisutne, a pukovnik Nikola Šegrt uručio je prigodne poklone predstavnicima udruženja „Bilećanac“ iz svih bivših republika SFR Jugoslavije.

Nakon zajedničkog fotografisanja prisutni „Bilećanci“ su stigli u vojnički restoran gdje je za iste pripremljen ručak, tradicionalni vojnički grah. 

Druženje se nastavilo defileom kroz grad, poslije koga je organizovan prigodan kulturno-umjetnički program u organizaciji općine Bileća.

7 FOTO GALERIJA