Vijesti

Humanost na djelu pripadnika 4.pješadijske brigade OS BiH


Komandant 4.pješadijske brigade, brigadir Zdravko Rezo je 15.marta 2023.godine na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ Čapljina upriličio prijem za pripadnike 3.pješadijskog bataljona, 4.pješadijske brigade OS BiH, kaplara Nedima Hubanića i vojnike I klase Enesa Ćurovca, Armina Muslića i Alena Ćeba koji su 26. februara u večernjim satima pritekli u pomoć turskom državljaninu koji se zadesio zameten u snijegu na prevoju Čemerno između Foče i Gacka.

U trenutcima kada je počeo gubiti nadu u pomoć su pritekli pripadnici 4.pješadijske brigade OS BiH koji su iz pravca Goražda putovali za Čapljinu, vidjevši automobil zameten u snijegu sa upaljenim žmigavcima.Vozač turski državljanin se nalazio u vozilu u bezizlaznoj situaciji, bez internet konekcije,bez ikakve pomoći pošto prometa drugih vozila na cesti u datim momentima nije bilo. Naime pripadnici 4.pbr su se nesebično stavili u službu pomoći turskom državljaninu koji je bio vidno zabrinut zbog same situacije u kojoj se iznenadno našao, pokušavajući bezuspješno staviti lance na gume, jer nisu bili odgovarajući. Pošto su icrpili sve načine pomoći, odlučili su pozvati šlep službu iz Goražda. Ostali su uz turskog državljanina nekih sat vremena kako bi bili uz njega dok se nije pojavila šlep služba, kao jedini način pomoći u ovakvoj situaciji. Turski državljanin je uz pomoć šlep službe nastavio put prema Trebinju, a pripadnici brigade za Čapljinu, gdje se trenutno nalaze na pohađanju „Primarnog kursa razvoja vođa“.Turski državljanin se zahvalio pripadnicima OS BiH, koji su mi pritekli i obezbijedili pomoć u datom momentu u nadi da se ponovo sretnu i druže u nekoj svijetlijoj strani priče.

Šef savjetodavnog tima EUFOR-a iz sastava OS Turske,kapetan Hayri Semih Bӧrklü se u svoje ime i ime tima na čijem se čelu odnedavno nalazi puno zahvalio vojnicima 4.pbr istaknuvši da i pripadnici OS Turske nesebično pružaju pomoć civilnim strukturama,nakon čega im je uručio prigodne poklone kao znak zahvalnosti.

Komandant 4.pješadijske brigade,brigadir Zdravko Rezo pomenutim pripadnicima je čestitao na njihovoj humanosti, solidarnosti i profesionalizmu, dajući sve od seba kako bi pružili pomoć drugom u nevolji i istako kao primjer svim pripadnicima OS BiH, koji su uvijek bili spremni pružiti pomoć našim građanima.

8 FOTO GALERIJA