Vijesti

Obuka pripadnika deklarisanih jedinica 4.pješadijske brigade OS BiH


U sklopu obuke deklarisanih jedinica 4. pješadijske brigade OS BiH na poligonima za obuku u kasarnama “Božan Šimović” Čapljina i „Anto Brno Bušić, Livno u periodu od 20.03. do 23.03.2022.godine je realizovana obuka na temu “Helikopterske operacije” i realizacija obuke u reagovanju na mine UXO/EID/(C-IED) u skladu sa sigurnosnim procedurama propisanim u OS BiH.

Navedenu obuku čiji je nosilac realizacije 4.pbr su sproveli pripadnici 2. helikopterskog skvadrona/brZS i PZO OS BiH s pripadnicima izviđačkog deklarisanog voda/ 4.pbr i pripadnicima deklarisane čete 1.pb/4.pbr koji su stacionirani na pomenutim lokacijama izvođenja obuke na temu „Helikopterske operacije“. Obuku u reagovanju na mine su realizaovali certifikovani instruktori iz deminerskog bataljona Brigade takličke podrške OS BiH.

Nakon teoretskog dijela nastave, slijedila je praktična obuka na helikopteru UH-IH-II, gdje su pripadnici deklarisanih jedinica uvježbavali procedure sigurnog prilaza/udaljavanja, brzog ukrcavanja/iskrcavanja u/iz helikoptera (desantiranje), helikopterskog prijevoza, komunikacija znakovima-signalima („Marshelling“),vertikalnog transporta, zatim MEDEVAC procedura i na kraju transport vazdušnim putem.

Obuku u reagovanju na mine sa pripadnicima deklarisanih jedinica je realizovao instruktorski mobilni trening tim za izvođenje obuke po pitanju C-IED operacija OR-5 Radojević Bojan i OR-5 Lazarević Siniša, koji su učesnike obuke upoznali sa vrstama improvizovanih minsko-eksplozivnih sredstava, njihovom dejstvu, metodama detekcije i procedurama borbe sa improvizovanim minama.

Tokom ove uspješno izvedene obuke su pokazani motivacija, stručnost, profesionalnost i spremnost, kako pripadnika deklarisanih jedinica/ 4.pbr, tako i pripadnika helikopterskog skvadrona / br ZS i PZO i intruktora deminerskog bataljona br.TP OS BiH.

15 FOTO GALERIJA