Vijesti

Obilježen četrnaesti po redu Dan podoficira u 4.pješadijskoj brigadi OS BiH


U kasarni "Božan Šimović" Čapljina, 14. septembra 2023. godine po četrnaesti put je na prigodan način obilježen Dan podoficira u 4.pješadijskoj brigadi OS BiH.

Takmičenje u povodu „Dana podoficira 4.pbr“ je organizovano i provedeno na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ Čapljina.Takmičari su morali savladati veoma zahtjevne prepreke u različitim disciplinama, kao što su: taktičke radnje, kopnena navigacija, rukovanje naoružanjem, sredstvima veze, uspostvavi veze, bacanje bombe u cilj, gađanje vazdušnom puškom i  pružanje prve pomoći.

Aktivnost Dan podoficira 4.pbr je otpočela predajom raporta ispred stroja od strane glavnog narednika 4.pbr,zastavnika I klase Zorana Grmače komandantu 4.pješadijske brigade OS BiH, brigadiru Zdravku Rezi.

Nakon prijema raporta komandant 4.pbr, brigadir Zdravko Rezo je svečano otvorio ceremoniju Dana podoficira 4.pbr OS BiH, te u svom obraćanju iskazao riječi dobrodošlice, istakao veliki značaj i ulogu podoficira  u OS BiH, posebno naglasivši njihov veliki doprinos tokom obavljanja svih postavljenih zadataka.

Ceremoniji svečanonosti su prisustvovali Glavni narednik NATO štaba  u Sarajevu zastavnik I klase Gregory Slater (USA), predstavnici OS BiH: glavni narednik OS BiH zastavnik I klase Mario Bagarić, glavni narednik u OK OS BiH zastavnik I klase Jovica Lukić, te glavni podoficiri jedinica brigade.

Glavni narednik NATO štaba u Sarajevu zastavnik I klase Gregory Slater (USA) u svom obraćanju je  istakao određena iskustva tokom obuke jedinica u njegovoj karijeri, istakao kako pokazane vještine tokom ovoga takmičenja mogu se primjeniti u stvarnim situacijama i naglasio da je obuka ključ uspjeha u vojničkoj karijeri.

U svom obraćanju glavni narednik brigade zastavnik I klase Zoran Grmača se zahvalio takmičarskim timovima na učešću i na postignutim rezultatima i osvježio sjećanja kroz pomen 18.pripadnika brigade koji su umrli i tragično nastradali u proteklim godinama.

Domaćin svečane ceremonije zatvaranja aktivnosti „Dana podoficira 4.pbr“, komandant 4.pbr OS BiH, brigadir Zdravko Rezo pozdravio je sve učesnike takmičenja  i zvanice, istakao je veliki značaj održanog takmičenja timova u vojničkim vještinama i izrazio duboko uvjerenje da će brigada i u narednim godinama održavati ovakva takmičenja u sklopu „Dana podoficira 4.pbr“ sa još bogatijim programskim sadržajima.

Nakon obraćanja ukazao je priliku zastavniku I klase Zoranu Grmači da proglasi najbolju jedinicu kojoj pripada čast da preuzme prelaznu zastavu.

U takmičarskom dijelu prvo mjesto je osvojila ekipa iz sastava 3.pješadijksog bataljona, 4.pješadijske brigade OS BiH, a prelaznu zastavu je svečano uručio komandant 4.pbr Zdravko Rezo vođi ekipe starijem vodniku I klase Zaimu Šumanu, te službeno  zatvorio ceremoniju „Dana podoficira 4.pbr“,nakon čega je uslijedilo zajedničko druženje u vojničkom restoranu.

14 FOTO GALERIJA