Vijesti

Proslavljen sveti Mihovil, zaštitnik Vojne kapelanije kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini


U petak 29. septembra 2023.dodine u kapeli sv. Mihovila arkanđela proslavljen je nebeski zaštitnik vojne kapelanije u kasarni „Božan Šimović” u Čapljini.

Vojnici, podoficiri i oficiri Svetom Ispovijedi i Svetom Misom uočnicom u četvrtak 28. septembra 2023. duhovno su se pripravili za svoj patron i svoga zaštitnika. Ispovijedala su četvorica svećenika: don Ivan Aničić, župni vikar u Dračevu, don Krešo Puljić, župnik u Dračevu, don Gordan Božić, župnik u Stocu i don Tomislav Rajič, župni upravitelj Domanovića i brigadni kapelan. Svetu Misu predslavio je don Krešo Puljić, a Sveta Misa prikazana je za pokojne iz obitelji Krstić koja je prošle godine tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći. Na Svetoj Misi učestvovalo je oko 40 vojnika, podoficira i oficira, roditelji pokojnog narednika Borisa Krstića te civilna i vojna policija.

Sveto Misno slavlje predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, mnogopoštovani fra Jozo Grbeš, uz koncelebraciju: don Vinka Puljića, župnika Gabele i upravitelja župe Struge, don Ilije Petkovića, župnika Čapljine, don Rade Zovke, duhovnog pomoćnika u Čapljini, don Ivana Aničića, župnog vikara u Dračevu, don Ante Jukića, župnog upravitelja župe Crnač i bolničkog kapelana u Mostaru te don Tomislava Rajiča, župnog upravitelja Domanovića i brigadnog kapelana.

Uz vojnike, podoficire i oficire iz kasarni Čapljina, Rodoč i Livač, na Svetoj Misi učestvovali su i pripadnici vojne i civilne policije, pripadnici MUP-a Granične policije BiH, pripadnici udruženja proisteklih iz domovinskog rata, vršitelji civilnih i političkih vlasti na svim nivoima.

Na početku je sve prisutne pozdravio don Tomislav Rajič i pozvao sve prisutne da Svetu Misu prikažu za sve pokojne vojnike, podoficire i oficire, sve pripadnike civilne i vojne policije, branitelje HVO-a i sve pokojne hrvatske civile. Provincijal fra Jozo Grbeš je u prigodnoj propovijedi govorio o anđelima kao nebeskim, Božjim bićima u koje se trebamo i mi ugledati i jedni drugima bit poput anđela.

Na kraju Svete Mise don Tomislav se zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi patrona, kako onima koji su učestvovali u Svetoj Misi tako i onima koji su na druge načine pomogli da se patron vojne kapelanije sv. Mihovil, dostojanstveno proslavi.

Neka sv. Mihovil i ostali arkanđeli isprose milost od Boga da svako zlo i zli odstupi od nas i svakog Božjeg stvora na zemlji, kako bi u svakom srcu i među ljudima vladao Božji mir i ljubav.

17 FOTO GALERIJA