Vijesti

Na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” Živinice realizovano međunarodno takmičenje u vojničkom izazovu


Tradicionalno već osmu godinu za redom djelatnici 5. pješadijske brigade OS BiH, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, realiziraju takmičenje u disciplini „Vojnički izazov“.

Takmičenje je realizovano 17. i 18. oktobra 2018. godine. Ono što karakterizira ovo takmičenje odnosi se na činjenicu da u njemu pored pet ekipa 5.pbr OS BiH, učestvuju i djelatnici sestrinske 1. brigade vojske R. Slovenije.

Takmičenje je otvorio komandant 5.pbr OS BiH brigadir Emir Kliko, koji je učesnicima takmičenja poželio puno sportske sreće uz želju da najbolji pobjede u fer i korektnom takmičenju.

Pored razvijanja takmičarskog duha i druženja, primarni cilj ovog takmičenja je poboljšanje psihofizičke spremnosti i bojeve obučenosti pojedinaca i timova. "Vojnički izazov" je prema ranije propisanim propozicijama realizovan kao kombinacija takmičenja i to u: fizičkoj spremnosti- kretanju pod opterećenjem od 18 kg na 10 km, paljbenoj obučenosti- gađanju iz zračne puške i poznavanju određenih vojničkih vještina kao što su bacanje bombe u cilj i povlačenje tereta.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja u disciplini "Vojnički izazov" je ekipa 2. pješadijskog bataljona/5.pbr OS BiH, koja je ponijela prijelazni pehar, drugo mesto osvojila je ekipa 1. slovenske brigade, dok je treće mjesto zauzela ekipa Komande 5.pbr u čijem sastavu su bili djelatnici voda vojne policije, voda veze i izviđačke čete.

Dodjele diploma i prelazni Pehar najuspješnijoj ekipi, po završetku takmičenja uručio je PN štaba 5.pbr pukovnik Franc Jakić, koji se tom prigodom zahvalio svim učesnicima na fer i korektnom takmičenju, poželivši im više uspjeha u takmičenju iduće godine.

27 FOTO GALERIJA