Vijesti

Komandantica Nacionalne garde Marylanda generalmajor Linda Singh u posjeti 3.pješadijskom bataljonu/5.pbr OS BiH i Univerzitetu Bijeljina


U sklopu obilježavanja 15 godina državnog partnerstva i saradnje između Bosne i Hercegovine i Savezne države Maryland SAD, drugog dana posjete 5.pbr OS BiH, 30. novembra 2018. godine komandantica Nacionalne garde Marylanda generalmajor Linda Singh sa saradnicima posjetila je 3. pješadijski bataljon 5.pbr OS BiH na lokaciji kasarne“Vojvoda Stepa Stepanović“ Bijeljina.

Komandanticu Nacionalne garde Marylanda generalmajora Lindu Singh na lokaciji vojarne prihvatio je komandant 5.pbr OS BiH brigadir Emir Kliko sa kojim je u pratnji bio komandant 3. pb pukovnik Roberto Gašić. Pukovnik Gašić je u svojstvu domaćina pozdravio uvažene goste, poželio im prijatan boravak na lokaciji kasarne i u Gradu Bijeljini, a zatim ih upoznao sa lokacijom, personalnim stanjem, smeštajnim kapacitetima za ljudstvo i materijalno tehničkim sredstvima kao i trenutnim aktivnostima i obukom jedinica. Nakon toga, pukovnik Gašić je gospođi generalmajoru Lindi Singh, uručio prigodne poklone.

Uvažena gošća se zahvalila domaćinu na poklonu i na odličnoj prezentaciji lokacije i jedinica i naglasila potrebu dalje saradnje između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Savezne države Meryland. Nakon toga izvršili su kratak obilazak lokacije kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“, gdje je generalica Singh, mogla vidjeti objekte za smeštaj ljudstva, magacinski prostori za smeštaj materijalno tehničkih sredstava kao i Spomen-hram svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

Nakon posjete lokacije komandantica Nacionalne garde države Maryland SAD, generalmajor Linde Singh i komandant 5. pješačke brigade OS BiH brigadira Emira Klike, su posjetili Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina, gdje su studentima održali predavanje na temu značaj državnog partnerstva i saradnje između Bosne i Hercegovine i Savezne države Maryland SAD, a nakon toga obišli su grad Bijeljinu.

Također u sklopu obilježavanja 15 godina državnog partnerstva i saradnje između Bosne i Hercegovine i Savezne države Maryland SAD te obilježavanja 13. godišnjice osnivanja OS BiH, 30.11.2018. godine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održan je zajednički koncert orkestra OS BiH i orkestra zračnih snaga SAD-a.

14 FOTO GALERIJA