Vijesti

Uspješno realizovan Kurs za razvoj vođa u 5. pješadijskoj brigadi OS BiH


Podjelom uvjerenja o završenom kursu, 07. decembra 2018. godine od strane komandanta 5.pbr OS BiH brigadira Emira Klike, uspješno je okončan osnovni kurs za razvoj vođa.

Kurs je realizovan na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice u periodu od 05.11. do 07.12.2018. godine u organizaciji 5. pješadijska brigada OS BiH u skladu s Programom instrukcija i tematskim planom osnovnog kursa za razvoj vođa propisanim od strane načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Navedeni kurs u trajanju od pet sedmica pohađalo je 45 djelatnika iz sastava 5.pbr od čega su bile četiri djelatnice. Izvođači obuke, bile su starješine – podoficiri iz brigade. Završno testiranje polaznika kursa 05.12.2018. godine izvršile su starješine Komande za obuku i doktrinu OS BiH. Treba napomenuti da su svi kandidati uspješno prošli testiranje, što je dokaz da je priprema i samo izvođenje obuke realizovano kvalitetno, kao i selekcija pri odabiru polaznika kursa.

Kurs je realizovan kroz instruktivnu nastavu, praktične vježbe, te direktnim učešćem u obuci usmjerenoj na izvršenje obnašanja dužnosti vođe u OS BiH. Završetkom kursa vojnici su stekli uslov da mogu aplicirati na kursu za prvi podoficirski čin.

Brigada će i u narednom periodu nastaviti s ovom vrstom obuke i osposobljavanja personala s akcentom na vojnički kadar.

10 FOTO GALERIJA