Vijesti

Oružane snage BiH uspješno realizovale vježbu vanjskog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 19-5” OS BiH


Na lokaciji Centra za borbenu obuku (SBO) i Centra za borbene simulacije (SBS) Manjači OS BiH, od 01. do 06. jula 2019. godine uspješno je realizovana Vježba vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 19-5“.

Nosilac Vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 19-5“, bila je Operativna komanda OS BiH sa svojim podređenim jedinicama, a težišna jedinica koja se ocjenjivala bila je 5.pbr OS BiH.

Oružane snage su po prvi put, provele sinhronizovanu kompjuterski podržanu vježbu, vježbu na terenu i vježbu gađanja kao jedinstvenu vježbu. Odluke koje su donosile komande jedinica i proigravale na kompjuterski podržanoj vježbi, pripadnici 2. pješadijskog bataljona 5.pbr OS BiH provodili su na terenu u realnom prostoru i vremenu.

Pripadnici OS BiH koji su učestvovali na vježbi provjerili su i unaprijedili setepen obučenosti da u realnom vremenu planiraju i realizuju konvencionalne operacije, angažujući podređene i pridodane jedinice.

Kao kruna završetka vježbe realizovana je vježba gađanja iz pješadijskog i artiljerijskog naoružanja (mitraljezima, minobacačima (MB) 60 mm, MB120 mm i haubicama (H) 122 mm D30). Na vježbi gađanja su vojnici i starješine pokazale visok stepen obučenosti i osposobljenosti za izvršenje svih postavljenih zadataka.

Pripadnike OS BiH na vježbi posjetili su  Generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, Komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić, a samom završetku vježbe prisustvovao je i Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak. Generali su u svom prigodnom obraćanju čestitali na uspješno provedenim aktivnostima, zalaganju i postignutim rezultatima. Naglasivši da se postugnuti rezultati integriraju na podizanju interoperabilnosti OS BiH i ispunjavanju međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Po završetku aktivnosti, Komandant 5. pbr OS BiH brigadir Emir Kliko je istakao “ Ovom vježbom 5.pbr OS BiH je pokazala da je spremna da kroz integrirane rodove i službe, djeluju u svim budućim misijama”.

Vježba vanjskog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 19-5” je ocjenjena najvišim ocjenama.

Obučenost Oružanih snaga BiH doprinose jačanju operativnih sposobnosti i razvijanju vlastitih kapaciteta.

18 FOTO GALERIJA