Vijesti

Zajednička vojna obuka pripadnika 5. pbr OS BiH i EUFOR-a


Na lokaciji Kasarna i zračna luka „Dubrave“ Živinice u periodu od 28.10. do 01.11.2019. godine, realizovana je zajednička vojna obuka pripadnika 1. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH sa pripadnicima turskog kontigenta EUFOR-a. Zajednička vojna obuka realizovana je po temama iz„Operacija u urbanom području i Operacije podrške miru“.

Cilj zajedničke vojne obuke je da jedinice 5.pbr OS BiH kroz angažovanje u venacionalnom okruženju podignu nivo obučenosti i interoperabilnosti jedinica kroz provođenje taktika, tehnika i procedura u operacijama podrške miru kao i u urbanom području.

Kao kruna završetka obuke provedena je i mini kombinirana vježba iz operacija podrške miru i operacija u urbanom području.

Pripadnici koji su prošli zajedničku obuku, bogatiji za nova iskustva i znanja, a ovaj način obuke po riječima Komandanta će se nastaviti i u narednom periodu, a sve u cilju produbljivanja saradnje OS BiH i EUFOR-a.

Ovaj vid zajedničke vojne obuke koristiti će pripadnicima 5.pbr OS BiH tokom provenja operacija podrške miru, kao i drugim aktivnostima u skladu sa zakonskim procedurama, a sve u cilju dostizanju interoperabilnosti u skladu sa NATO doktrinom kojoj OS BiH teže.

10 FOTO GALERIJA