Vijesti

Godišnja analiza obuke u 5. pbr OS BiH


Na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice, 04.11.2019. godine, realizovana je analiza obuke Komande i jedinica 5.pbr OS BiH. Ovoj aktivnosti pored najodgovornijih pripadnika brigade prisustvovao je i Tim oficira OK OS BiH koji je predvodio zamjenik komandanta OK OS BiH, brigadni general Kenan Dautović.

Bila je ovo prilika da se sukladno Smjernicama Komandanta brigade sagledaju planirane i realizovane aktivnosti po obuci u 2019. godini, kao i naknadno planirane aktivnosti. Težište analize  obuke istaknuto je kroz prezentaciju brifinga komandanata bataljona o obuci kao i deklarisane bataljonske grupe lake pješadije, realizovanju SEL-1 ocjenjivanje jedinica deklarisanih po OCC E&F konceptu, obuci sa MnBn EUFOR-a, Vježbi vanjskog ocjenjivanja „DINAMIČAN ODGOVOR 19-5“, obuci izvidnika u zimskim i ljetnim uslovima, grupno gađanje postrojbe borbene potpore, obuci za pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda, stručno-specijalističkoj obuci i drugim oblicima obučavanja.

Nakon brifinga Komandanata bataljona uslijedila su izlaganja pripadnika Komandi brigade po pitanju individualne, institucionalne i kolektivne obuke, kao i načinu njihovog budžetiranja, kako bi se prevazišli logistički problemi koji zajedno sa angažovanjem na drugim obvezama predstavljaju glavne ometače obuke.

Komandata 5.pbr OS BiH brigadir Emir Kliko, je na kraju analize prezentovao svoje Smjernice obuke za 2020. godinu te najavio još intezivniju i sadržajniju obuku. General Dautović je zatvorio analizu te istakao zadovoljstvo sa prezentovanim rezultatima obuke i zahvalio se pripadnicima brigade na uspješno provedenoj obuci te poručio vidimo se na obuci u narednoj godini.

5 FOTO GALERIJA