Vijesti

Realizovana obuka izviđačkih jedinica 5. pbr OS BiH, u zimskim uslovima


Na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice i rejonu planine Konjuh od 10. do 19.02.2020. godine, realizovana je obuka izvidničkih jedinica 5. pješadijske brigade OS BiH u zimskim uslovima. Realizovane teme na obuci su; izviđačka taktika zimi, preživljavanje u planini i marševanje. U obuci su učestvovali pripadnici izviđačke čete 5.pbr OS BiH i pripadnici izviđačkih vodova 1. i 2.pješadijskog bataljona.

Cilj obuke u zimskim uslovima je da izviđačke jedinice 5.pbr OS BiH, budu u potpunosti spremne za djelovanje u svim ekstremnim uslovima.

Kao kruna završetka obuke provedena je i mini pokazna vježba i to; izviđači u zasjedi, izrada improviziranih zamki i zasjeda te uspostava izviđačke baze sa svim potrebnim elementima. Posebnu važnost spomenutoj vježbi dalo je prisustvo komandanta 5.pbr OS BiH brigadira Emira Klike, Načelnika štaba 5. pbr OS BiH brigadira Sretena Miloševića zajedno sa štabom  brigade.

Brigadir Kliko je naznačio značaj ovakvog načina obučavanja pripadnika OS BiH, a pripadnici OS BiH koji su prošli obuku u zimskim uslovima, bogatiji su za nova iskustva i znanja.

9 FOTO GALERIJA