Vijesti

Vojni ataše Republike Austrije u BiH, posjetio Komandu 5.pbr OS BiH na lokaciji kasarne zračne luke „Dubrave“ Živinice


Komandir 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko, 03.03.2020. godine, na lokaciji razmještaja Komande 5.pbr OS BiH u kasarni i zračnoj luci „Dubrave“ Živinice primio je u posjetu vojnog atašea R. Austrije brigadira Ericha Simburgera.

Brigadir Kliko upoznao brigadira Simburgera sa organizacijsko formacijskom strukturom i razmještajem jedinica kao i težišnim aktivnostima koje realizuju postrojbe 5. pbr OS BiH. Težište razgovora brigadira je bilo na planiranoj bilateralnoj vojnoj saradnji (BVS) između OS   R. Austrije i OS BiH, sa posebnim akcentom na temu kao što su reakcija u kriznim situacijama, alpinistička obuka, te obuka u štabnim procedurama i drugo.

U sklopu posjete lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice, vojni ataše R. Austrije posjetio je Središte za novačenje i tranziciju Tuzla koje se nalazi na lokaciji. Brigadira Simburgera su zanimale aktivnosti Središta za novačenja i tranzicije personala. Ponudio je da osobno učestvuje u posjetama školama zajedno sa timom za novačenje OS BiH, te da učenicima predstavi mogućnosti koje pružaju OS Austrije i Terazijanska vojna akademija.

Posjeta je okončan razmjenom skromnih poklona te posjetom vojnom muzeju 2. pješadijskog (Rendžerskog) puka OS BiH.

5 FOTO GALERIJA