Vijesti

Zajednička sanitetska obuka pripadnika 5.pbr OS BiH i predstavnika Nacionalne garde Maryland-SAD-a


Na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, od 02. do 06.03.2020. godine, realizovana je zajednička vojna obuka pripadnika 5.pješadijske brigade OS BiH i pripadnika vojske SAD- Nacionalne garde Maryland.

Cilj zajedničke vojne obuke bio je da se kroz vježbe vojnici i starješine 5.pbr OS BiH, kondiciraju u izvršavanju osnovnih mjera i radnji neophodnih za uspješno pružanje prve pomoći i zbrinjavanju povrijeđenih, kao i razmjena iskustva sa predstavnicima drugih vojski.         

Kao kruna završetka obuke provedena je i mini vježba iz pružanja prve pomoći koju je osim ključnog personala Komande 5.pbr OS BiH propratio i zamjenik šefa ODC Ambasade SAD-a, kapetan Fiodor Strikovski sa kojim je u svojstvu domaćina bio komandant 5.pbr OS BiH brigadir Emir Kliko.

Ovaj vid zajedničke vojne obuke će koristiti pripadnicima jedinica 5.pbr OS BiH tokom angažovanja u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, kao i drugim aktivnostima u skladu sa zakonskim procedurama, sve u cilju dostizanju interoperabilnosti u skladu sa NATO doktrinom kojoj OS BiH teže.

22 FOTO GALERIJA