Vijesti

Komandant NATO štaba Sarajevo u posjeti Komandi 5. pbr OS BiH


Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards, 12. marta 2020. godine, boravio je u posjeti Komandi i komandantu 5. pješadijske brigade OS BiH, brigadiru Emiru Kliki.

Kroz informativni brifing, Komandant NATO štaba u Sarajevu, upoznat je sa organizacijsko formacijskom strukturom 5. pbr OS BiH, misijom, aktivnostima koje je realizirala brigada kao i težišnim aktivnostima za naredni period.

Generala Williamsa je posebno zanimala obuka koju provode pripadnici 5. pbr OS BiH, izazovi sa kojima se susreću, obučenost i uvježbanost deklarisane jedinice OS BiH, kao i aktivnosti po pitanju civilno vojne saradnje.

Komandant NATO štaba u Sarajevu  je naglasio da će nastavit sa vlastitom misijom održavanja dosadašnje dinamike u izgradnji međusobnih odnosa, pružanje podrške OS BiH sukladno mogućnostima, a sve u cilju osiguranja stabilnog okruženja u BiH.

Nakon sastanka, general Williams je izvršio obilazak lokacije kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice, te prisustvovao dijelu obuke jedinice privremenog sastava 5. pbr OS BiH, koja se obučava na lokaciji za učestvovanje u operacijama podrške miru, gdje je na licu mjesta stekao uvid u uvježbanost i obučenost pripadnika OS BiH, izrazivši zadovoljstvo istom.

Posjeta je okončana obilaskom parka borbenih vozila brigade taktičke podrške kao i gradilišta poligona za borbu u urbanom području.

9 FOTO GALERIJA