Vijesti

Uspješno završen kurs za razvoj vođa u 5.pbr Oružanih snaga Bosne i Hercegovine


Podjelom uvjerenja o završenom kursu, od strane glavnog podoficira zastavnika I klase Omera Bećirovića 14. jula 2020. godine uspješno je završen osnovni kurs za razvoj vođa. Kurs je realizovan na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice od 22.06. do 14.07.2020. godine u organizaciji 5.pješdijske brigade OS BiH.
Navedeni kurs u trajanju od četiri sedmice pohađalo je 38 pripadnika iz sastava 5.pbr od čega je bilo i osam pripadnica. Izvođači obuke bili su podoficiri iz brigade. Završno testiranje polaznika kursa 14.07.2020. godine izvršile su starješine Komande za obuku i doktrinu OS BiH. Treba napomenuti da su svi kandidati uspješno prošli testiranje, što je dokaz da je priprema i samo izvođenje obuke realizovano kvalitetno, kao i selekcija pri odabiru polaznika kursa.

Kurs je realizovan kroz instruktivnu nastavu, praktične vježbe, te direktnim učešćem u obuci usmjerenoj na izvršenje dužnosti vođe u OS BiH. Završetkom kursa vojnici su stekli uslov da mogu aplicirati na konkursu za prvi podoficirski čin. Brigada će i u narednom periodu nastaviti sa ovom vrstom obuke i osposoblјavanju personala sa akcentom na vojnički kadar.

6 FOTO GALERIJA