Vijesti

Realizacija situacijske vježbe (STX) minobacačkih jednica Operativne komande OS BiH


Na taktičkom poligonu Vojne baze “Dubrave“ u Živinicama u periodu od 05. do 08. oktobra 2020. godine izvedena je situacijsko-terenska vježba (STX), minobacačkih jedinica Operativne komande Oružanih snaga BiH u organizaciji 3/5pbr.
 Kroz vježbu su prikazane taktičke mjere i radnje minobacačkih posluga: rad u rejonu prikupljanja, izbor i zauzimanje vatrenog položaja i rad na vatrenom položaju tokom izvršenja gađanja. Cilj vježbe je bio da se sagleda obučenost minobacačkih jedinica OK OS BiH u izvršavanju navedenih taktičkih radnji i postupaka, te da se ocijeni stepen obučenosti, kako vojnika, tako i komandira. Minobacačke jedinice OK OS BiH prikazale su visokog stepen obučenosti i interoperabilnosti, uspješno zadovoljile propisane norme i standarde.

Ovom prilikom istaknut je izuzetan entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika OS BiH učesnika vježbe, kao i svih onih koji su ih podržavali tokom cjelokupnog realiziranja vježbe. Potvrđen je visok stepen odgovornosti i spremnosti za izvršenje zakonom propisanih zadataka.

Tokom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprječavanja širenja koronavirusa. Komadant 3. pb, pukovnik Nebojša Jovanović, pohvalio je učesnike vježbe, naglasivši da rad, zalaganje te prikazane vještine oslikavaju visok stepen osposobljenosti minobacačkih jedinica OK OS BiH. Situacijska vježba (STX) predstavlja ulaznu kapiju u pogledu obučenosti opremljenosti i spremnosti jedinica za izvršavanje gađanja minobacačima 120 mm i 60 mm na vojnom poligonu Manjača koje je planairano da se realizira 12. i 13. listopada 2020.godine.

3 FOTO GALERIJA