Vijesti

Realiziranje gađanja minobacačkih jedinica Operativne komande Oružanih snaga BiH, minobacačima 60mm i 120mm


U sklopu bojevog gađanja jedinica za vatrenu podršku Operativne komande OS BiH koje se realizuje u periodu od 12. do 16. oktobra 2020. godine, na glavnom poligonu za obuku Manjača, 13. oktobra 2020.godine realizovano je bojevo gađanje minobacačima 120 mm i 60 mm.

Cilj gađanja jedinice vatrene podrške OK OS BiH je provjera obučenosti i uvježbanosti jedinica da zajedno sinhronizovano rješavaju vatrene zadatke i dejstvuju po zadanim ciljevima, kao i jačanje interoperabilnosti minobacačkih jednica.

U gađanju jedinica vatrene podrške OK OS BiH su učestvovale minobacačke jedinice 4., 5., i 6. pješadijske brigade, a nositelj svih pripremnih radnji kao i aktivnosti realizovanja gađanja bio je 3. pješadijski bataljon 5. pješadijske brigade. Tokom gađanja prikazane su: taktičke mjere i radnje koje se provode u području okupljanja, izbor i zauzimanje vatrenog položaja, prikazan je rad posluga na pripremi i realizovanju gađanja. Akcenat je dat na koordinaciji aktivnosti jedinica koje izvode gađanje i jedinica koje vrše izviđanje i daju elemente neophodne za korekciju paljbe.                                                                                                                                                                               

Realizovanju bojevog gađanja jedinica vatrene podrške OK OS BiH prisustvovao je komadant 5. pješadijske brigade, brigadir Emir Kliko, komandant 3. pb, pukovnik Nebojša Jovanović, koji je pohvalio učesnike bojevog gađanja, te je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima, naglasivši da uprkos lošim vremenskim uslovima pripadnici minobacačkih jedinica OK OS BiH su dokazali da su spremni i obučeni za realizovanje svih postavljenih zadataka u pogledu

upotrebe minobacačkog oruđa 120 mm i 60 mm, potvrđujući visoku razinu odgovornosti, entuzijazma i spremnosti za realizovanje dodijeljenih zadataka.

9 FOTO GALERIJA