Vijesti

Pokloničko putovanje manastirima Hercegovine


Grupa pravoslavnih vojnika kasarne i aerodroma ,,Dubrave” Živinice, pod rukovodstvom i organizaciji brigadnog sveštenika Ivana Savanovića, posjetila je 12. i 13. septembra 2022. godine manastire Hercegovine.

Pored manastira Žitomislić, Zavala i Tvrdoš, poseban utisak su na sve poklonike ostavila je posjeta mučeničkim i stradalničkim Prebilovcima, gdje je u crkvi Vaskrsenja Hristovog, crkvenjak Aleksa upoznao poklonike sa veoma tragičnim događajima koji su zadesili pravoslavni narod ovog kraja. U manastiru Zavali, sreli smo se sa igumanom Vasilijem i njegovom bratijom i tom prilikom od oca igumana dobili smo neprocjenjive pouke za napredovanje u duhovnom životu.


Veliku lјubav prema nama pokazali su i Trebinjski sveštenici, sa kojima smo u sabornom hramu liturgijski proslavili praznik mučenika Jasenovačkih. Divna Hercegovina i njene svetinje dočekale su nas raširenih ruku, na čemu smo od srca zahvalni Gospodu i svima sa kojima smo se susreli na ovom pokloničkom putovanju. Putovanje je završeno sa zajedničkim ručkom, a svi učesnici zaslužuju pohvale za pristojno ponašanje tokom istog.

Cilј putovanja je da  pravoslavni vojnici-vjernici OS BiH obiđu manastire i poklone se svetim moštima svetitelјa, te da se duhovno obogate.

6 FOTO GALERIJA