Vijesti

Posjeta evaluacijskog tima Verifikacijske agencije SAD-a Komandi 5.pbr.


Dana 06. decembra 2023. godine, na lokaciji kasarne i aerodrom „Dubrave“ Živinice, Komande 5.pbr je dočekalo posjetu evaluacijskog tima Verifikacijske agencije SAD-a za Evropu DTRA-E kao i tim oficira iz Verifikacijskog centra ZŠ OS BiH, na čelu sa brigadirom Emsadom Čičkušićem.

Evaluacijska posjeta je u skladu sa odredbama „Bečkog dokumenta 2011“, tj. provođenja evaluacijskih posjeta u Bosni i Hercegovini su u skladu sa Tehničkim sporazumom između Verifikacijske agencije SAD-a za Europu i Verifikacijskog Centra ZS OS BiH o saradnji na polju izgradnje povjerenja i sigurnosti. Pukovnika Carson Thomas Matthew sa saradnicima je dočekao načelnik štaba 5.pbr, brigadir Jasenko Jovanović i štab brigade nakon čega je realizovan brifing vezan za stanje na lokaciji i aktivnosti u brigadi, organizacijom i strukturom brigade, razmještajem komandi i jedinica kao i budućim zadaćama. Nakon brifinga su izvršili obilazak 3.pješadijske čete/1.pb kao i park oklopnih sredstava Okb/Brtp koji se nalaze na lokaciji kasarne i aerodrama „Dubrave“ Živinice.

Nakon obilaska je uslijedilo zajedničko fotografisanje te su se uputili na lokaciju 3.pb/5.pbr, kasarna “Vojvoda Stepa Stepanović” Bijeljina. Na lokaciji su dočekani od strane komandanta  3.pb gdje je realizovan brifing i obilazak kasarne.

 

Učesnici evaluacijske posjete su izrazili zadovoljstvo prezentovanim i činjeničnim stanjem na lokacijama kao i dosadašnjoj dobroj saradnji i ispunjavanju međunarodnih obveza od strane 5.pbr OS BiH.

5 FOTO GALERIJA