Vijesti

Uspješno realizirana Obuka MTT „Civil - Military Cooperation in Emergency“ u 5. pješadijskoj brigadi OS BiH


Na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, u periodu od 12.12. do 15.12.2023. godine, u organizaciji 5.pješadijske brigade OS BiH uspješno je realizovana obuka MTT „Civil - Military Cooperation in Emergency“.

Predavači su bili pripadnici NATO mobilnog trening tima iz Napulja, gospođa Deannuntiis Viviana i major Milchioreto Aleks. Polaznici obuke, u trajanju od četiri dana, bili su pripadnici  5.pbr OS BiH te pripadnici Civilne zaštite iz Tuzle, Živinica, Kalesije i Lukavca. 

Tokom obuke, sa dva javljanja video linkom, J-9 CIMIC branch head pukovnika Angelo Malizia i staff officer za CIMIC J-9 Christopher Huges iz Allied Joint Force Command Naples, polaznici obuke su imali priliku da čuju o civilno-vojnoj saradnji te humanitarnoj podršci civilnom stanovništvu u stanju nepogda, temi koja bila vodilja kroz obuku, kao i otpornost kroz civilnu spremnost da odgovori svim izazovima u kojima se današnje društvo nalazi.

Podjelom certifikata od strane mobilnog trening tima, uspješno je završena obuka na ovu korisnu i iznimno zanimljivu temu.

Brigadni general Emir Kliko je čestitao na uspješnoj realizaciji i završetku obuke svim učesnicima, zahvalio se predstavnicima Civilne zaštite kao i predavačima koji su svojim profesionalnim pristupom približili NATO operacije u kriznim situacijama svih vrsta, kao i nepogodama uzrokovanim prirodnim i ljudskim faktorom, saradnjom vojnih i civilnih struktura te humanitarnim aspektom vezanim za NATO.

Na završnoj ceremoniji su razmjenjeni prigodni pokloni od strane brigadnog generala Klike i predavača MTT iz Napulja.

10 FOTO GALERIJA