Vijesti

Primopredaja dužnosti komandanta 5. pbr


Na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice dana 23.01.2024. godine održana je svečana ceremonija primopredaje dužnosti komandanta 5. pbr između brigadnog generala Emira Klike dosadašnjeg komandanta i brigadira Fahira Žilića novoimenovanog komandanta 5.pbr. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su ministar odbrane BiH, gospodin Zukan Helez, generalmajor Radovan Ilić i brigadni general Mirzet Lubenović.

Kao uvodnu riječ, prisutnima se obratio dosadašnji komandant 5. pbr general Kliko gdje je svim svojim saradnicima, iskazao duboku zahvalnost za nesebičnu i profesionalnu saradnju, te je naglasio da sve ostvarene zadatke i rezultate nije lako pobrojati u kratkom vremenu.

Brigadir Žilić u svom obraćanju je naglasio: „Dolazim u jednu jedinicu koja je uspostavila i održava izuzetno visoke standarde na svim segmentima, kako profesionalno tako i na svim drugim poljima, te da pronađemo prostora da zajedno sa svojim timom i  komandom podignemo standarde  u skladu sa datom situacijom i operativnim stanjem, kako globalno tako i regionalno“.

Generalmajor Radovan Ilić, komandant OK OS BiH je u svom obraćanju iskazao veliko zadovoljstvo ostvarenom profesionalnom saradnjom sa dosadašnjim komandantom, generalom Klikom, te mu ujedno čestitao odlazak u zasluženu penziju, a novoimenovanom komandantu brigadiru Žiliću zaželio puno profesionalnog uspjeha na dužnosti komandanta 5.pbr.

U obraćanju prisutnima, ministar Helez je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje svečanoj primopredaji dužnosti komandanta 5. pješadijske brigade, rekavši da je današnja primopredaja, kao i sve ostale, koje će uslijediti narednih dana, zakonska obaveza i izvršava se u okviru promjene generalskog kora u OS BiH. Ministar Helez je pohvalio aktivnosti i sve pripadnike 5. pbr u izvršavanju svih zadataka, a za uspješnu i pravovremenu realizaciju svih aktivnosti kao najzaslužnijeg je istakao brigadnog generala, Emira Kliku.

Novoimenovanom komandantu, brigadiru Žiliću poželio je uspješan nastavak vođenja 5. pješadijske brigade i uputio čestitke povodom postavljenja na dužnost komandanta 5. pješadijske brigade. Na kraju, ministar Helez je poručio da su Oružane snage Bosne i Hercegovine stub suvereniteta, ali i stub stabilnosti i sigurnosti svih građana i naroda u BiH.

„Danas sa ponosom mogu da kažem da imamo jake Oružane snage naše zemlje, jače nego ikad do sada“, zaključio je ministar Helez.

10 FOTO GALERIJA