Vijesti

EUFOR-ov godišnji obilazak objekata OS BiH u 2024. godini


Na lokaciji kasarna i aerodrom „Dubrave“ Živinice, dana 03. aprila 2024. godine pripadnici EUFOR-a u BiH francuskog i rumunskog kontigenta, zajedno sa gospođom Dijanom Lučić, višim specijalistom za infrastrukturu i zaštitu okoline, posjetili su Komandu 5.pbr.

Pripadnike EUFORA dočekao je načelnik štaba, brig. Jasenko Jovanović, te su primljeni u ured komandanta 5.pbr, brigadira Fahira Žilića, nakon čega je realizovana prezentacija 5.pbr OS BiH od strane načelnika S-3, brigadira Željka Paradžika. Uslijedila je diskusija vezana za stanje na lokaciji, organizacijom i strukturom brigade, razmještajem komandi i jedinica, trenutni kapacitet kasarne, mogućnost korištenja i ostali relevantni podatci o logističkim kapacitetima, budućim zadacima kao i saradnji sa EUFOR-om. Učesnici posjete su obišli lokaciju, sa ciljem ažuriranja podataka u EUFOR-ovoj bazi podataka. Naglasak je bio na smještajnim, kao i logističkim  kapacitetima.

Pripadnici EUFOR-a, nakon obilaska, zadovoljni viđenim stanjem razgovarali su o dosadašnjoj dobroj saradnji 5.pbr OS BiH i međunarodnih snaga, te su izrazili da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti.

4 FOTO GALERIJA