Vijesti

Realizacija zajedničke pokazne vježbe „Bosna 24“ sa civilnim i sigurnosim strukturama Grada Zenica.


U Gradu Zenica na širem lokalitetu naselja “Kamberović polje” dana 23.05.2024. godine realizovana je zajednička pokazna vježba struktura zaštite i spasavanja Grada Zenica, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pod nazivom “BOSNA 24”.

 Vježba je realizovana povodom obilježavanja desete godišnjice velikih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine. Na vježbi je učestvovalo ukupno devet organizacija, jedinica i službi, koje su u periodu navedene krize dale svoj doprinos u saniranju posljedica i spašavanja života ljudi i materijalnih dobara u kriznim područjima.

 Pripadnici 1. pješadijskog bataljona, 5. pješadijske brigade OS BiH, učestvovali su u zajedničkoj pokaznoj vježbi gdje su bili angažovani na zadacima traganja, spašavanja, evakuacije i pružanja prve pomoći, gdje su pokazili visok stepen motiviranosti i profesionalnosti. Glavni cilj vježbe jeste pokazati spremnost za zajedničko djelovanje svih učesnika vježbe u slučaju prirodnih i drugih nesreća i katastrofa u cilju zaštite građana Bosne i Hercegovine, i podizanje nivoa interoperabilnosti svih učesnika u vježbi u cilju sinhronizovanog djelovanja.

 Komandant 1/5.pbr OS BiH, pukovnik Rašid Kasumović, istakao je da ovaj događaj ima poseban značaj obzirom na desetogodišnjicu od velikih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, te će simbolički podsjetiti na važnost kontinuirane pripremljenosti za potencijalne krizne situacije. Također je istakao važnost jačanja saradnje, međusobnog povjerenja i doprinos razvijanja civilno vojnih odnosa Grada Zenica i šire.

4 FOTO GALERIJA