Vijesti

Realizacija zajedničke vojne obuke sa pripadnicima EUFOR-a (12th Rading Squadron, Royal Netherlands Marine Corps)


Komanda 1. pješadijskog bataljona, dana 20.05.2024. godine izvršila je prihvat 39 pripadnika EUFOR tima, holandske nacionalnosti (12th Raiding Squadron, Royal Netherlands Marine Corps) koji su boravili na lokaciji kasarne „7. muslimanske brigade“ Zenica do 24.05.2024. godine, koji su vršili svoje redovne aktivnosti u skladu misije EUFOR-a.

U sklopu radne posjete, određeni dio EUFOR tima vršio je operacije patroliranja, a drugi dio tima je realizovao Zajedničku vojnu obuku (ZVO) sa pripadnicima deklarisanog sastava 1/5.pbr. Cilj navedene aktivnosti jeste unaprijediti međusobnu saradnju s predstavnicima EUFOR-a, te razmjenom iskustava unaprijediti interoperabilnost i stepen obučenosti pripadnika deklarisanih jedinica, te pokazati spremnost za zajedničko djelovanje svih učesnika u kompleksnom okruženju, u cilju sinhronizovanog djelovanja.

Komandant 1/5.pbr OS BiH, pukovnik Rašid Kasumović, istakao je važnost jačanja saradnje, međusobnog povjerenja, te izrazio nadu da će se ovakav i sličan vid obuke nastaviti u narednom periodu što bi ojačao našu saradnju, a sve u cilju unaprijeđenja obučenosti i borbene spremnosti pripadnika OS BiH.

4 FOTO GALERIJA