Vijesti

Provođenje inspekcije specifičnog područja u Bosni i Hercegovini od strane Kralјevine Norveške


Pripadnici inspekcijske ekipe, vojske Kraljevine Norveške, u pratnji tima ZŠ OS BiH, posjetili su komandu 5. pbr, dana 07. juna 2024. godine, na lokaciji kasrane i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

U pitanju je provođenje inspekcije specifičnog područja u Bosni i Hercegovini, a u cilјu pravovremenih priprema komandi i jedinica OK OS BiH i potpunog izvršenja inspekcija u skladu sa odredbama Bečkog dokumenta o izgradnji mjera povjerenja i sigurnosti iz 2011. godine.

Pripadnike inspekcijske ekipe dočekao je načelnik štaba, brig. Jasenko Jovanović, te su primljeni u ured komandanta 5. pbr, brigadira Fahira Žilića, nakon čega je realizirana prezentacija 5. pbr OS BiH od strane načelnika štaba. Diskusija nakon prezentacije bila je vezana za stanje na lokaciji, organizacijom i strukturom brigade, razmještajem komandi i jedinica, trenutni kapacitet kasarne, mogućnost korištenja i ostali relevantni podaci o logističkim kapacitetima i budućoj saradnji sa pripadnicima EUFOR-a.

Inspekcijska ekipa Kraljevine Norveške, zajedno sa pratećim timom ZŠ OS BiH, obišla je lokaciju s ciljem inspekcije specifičnog područja, te su nakon obilaska, zadovoljni viđenim stanjem razgovarali o dosadašnjoj dobroj saradnji 5. pbr OS BiH i međunarodnih snaga uz očekivanje da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti.

5 FOTO GALERIJA