Vijesti

Realizirana vježba „Dinamičan odgovor 24-4” komande 5. pbr


U sklopu vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 24-4”, 4. pbr kao primarna grupa za obučavanje i 5. pješadijska brigada uzela je učešće, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, u vremenskom periodu od 03-09. juna 2024. godine.

Komanda 5. pbr je uspješno realizirala vježbu na komandnom mjestu. Na vježbi su, pored pripadnika komande 5. pbr, bili uključeni i specijalisti iz drugih organskih sastava jedinica OS BiH kao i monitoring tim KOiD-a, na čelu sa brigadirom Hazrudinom Hasagićem. Cilj vježbe je bila provjera i unaprjeđenje sposobnosti komande 5. pbr, da u realnom vremenu planira i realizuje postavljene zadatke, u eventualnom budućem angažovanju OS BiH.

Komandant 5. pbr OS BiH, brigadir Fahir Žilić, je istakao važnost štabnog uvježbavanja komande brigade, primjenjivosti u realnim situacijama te efikasne reakcije i odgovor na iste.

Načelnik štaba 5. pbr, brigadir Jasenko Jovanović, na analizi vježbe je istakao da su  identifikovane naučene lekcije koje će biti primjenjene u vježbi “DINAMIČAN ODGOVOR 24-4” kao i svim budućim vježbama pred nama te se zahvalio učesnicima vježbe i monitoring timu na zalaganju.

7 FOTO GALERIJA