Vijesti

Pokloničko putovanje manastirima Fruške gore


Grupa od 38 pravoslavnih pripadnika OS BiH sa lokacije kasarna i aerodrom „Dubrave“ Živinice, dana 25.06.2024. godine, krenula je na pokloničko putovanje u manastire Fruške gore (Republika Srbija), pod vođstvom brigadnog sveštenika 5.pbr jereja Davora Arnauta.

Pripadnici OS BiH prisustvovali su Svetoj liturgiji u manastiru Kuveždin, koji je posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu. Poslije liturgije su posjetili znamenitosti manastira i bili na trpezi ljubavi koju je pripremilo bratstvo u znak dobrodošlice. Nakon toga su posjetili manastir Beočin i poklonili se čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Beočinske i moštima Svetog Varnave Hvostanskog, koji je zaštitnik i krsna slava vojnih sveštenika u BiH.

Sestrinstvo manastira ih je veoma ljubazno dočekalo uz kafu i posluženje i pokazalo im predivni park sa kapelom, koji je izrađen po ugledu na versajski. Zatim je uslijedila posjeta manastiru Jazak, gdje su se poklonili moštima Svetog cara Uroša, poslednjeg srpskog cara iz dinastije Nemanjića, pomazanika Božijeg. Tu je i kivot sa česticama moštiju još nekoliko znamenitih svetitelja, a prije svega moštima Svete Anastasije Rimljanke, koje je Sveti car Lazar dobio na poklon prilikom posjete svetim mjestima.

Jedna od sestara manastira je održala veoma iscrpno i kvalitetno predavanje o istorijatu svetinje, nakon čega je uslijedio razgovor sa igumanijom Paraskevom, koja je zamonašena upravo rukom Svetog Varnave Hvostanskog i bila njegovo duhovno čedo.

Poslije posjete manastirima, grupa je otišla do Sremskih Karlovaca, veoma značajnog istorijskog središta Srpske crkve i naroda do Prvog svjetskog rata, gdje su posjetili mnoge kulturno-istorijske spomenike. Poklonici su prenoćili u konaku Manastira Svetog velikomučenika Dimitrija – Velika Remeta.

Drugi dan poklonici su bili na liturgiji u manastiru Velika Remeta. Poslije liturgije su obišli okolinu manastira, koja je prelijepo uređena, tako da podsjeća na Svetu zemlju, i učestvovali na trpezi ljubavi, koju je pripremilo bratstvo i sestrinstvo manastira. Za trpezom se gostima obratio otac Stefan, starješina manastira, mudrom besjedom. Nakon toga, krenulo se za manastir Krušedol, majku svih fruškogorskih manastira, gdje se nalaze grobovi mnogih znamenitih ličnosti iz naše istorije, kao što su kralj Milan, kneginja Ljubica, patrijarh Arsenije Čarnojević, patrijarh Vasilije Jovanović Šakabenda, mitropolit Isaija Đaković i drugi. Posjetili su i čudotvorni izvor vode koji se nalazi u blizini. Uslijedila je posjeta manastiru Grgetegu, u kojem mnogobrojno sestrinstvo svakodnevno učestvuje na punom krugu bogosluženja, pod rukovodstvom oca Dositeja, duhovnika manastira. Tu se nalazi i čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice. U blizini je i skit za one koji drže i teži podvig. Manastir je prelijepo uređen i održavan rukama vrijednih monahinja. Na kraju hodočasničkog puta, izvršena je posjeta manastiru Novo Hopovo, gdje su se vojnici poklonili moštima Svetog Teodora Tirona, vojnika koji je mučenički stradao za svoju vjeru u 3. vijeku, a u tom manastiru je bio monah i čuveni Dositej Obradović.

U popodnevnim časovima poklonici su se vratili sa putovanja puni utisaka i spremnijih za izvršenje svojih svakodnevnih zadataka, nadahnuti primjerom bogomoljne vojske Hristove, vrijednih monaha i monahinja, kao i primjerom predaka koji su nam ostavili predivne zadužbine.

7 FOTO GALERIJA